Početna Gradske teme Vazduh u Novom Sadu nije idealno čist, ali ni alarmantan

Vazduh u Novom Sadu nije idealno čist, ali ni alarmantan

1

Kvalitet vazduha u Novom Sadu nije idealan, ali situacija nije alarmantna kako prikazuju pojedine aplikacije na mobilnim telefonima.

Analize proteklih 15 godina govore da je vazduh uglavnom čist, odnosno da je mahom u prvoj od ukupno tri kategorije koje Srbija koristi za ocenu zagađenosti, ali i da je povremeno prisutno povećanje koncentracije suspendovanih čestica, azot-dioksida i smoga. Novi Sad je tako proteklih devet godina bio šest puta u prvoj kategoriji, jednom u drugoj i dva puta u trećoj kategoriji.

Građani su već danima zabrinuti za kvalitet vazduha jer pojedine mobilne aplikacije skoro konstantno pokazuju da je vazduh jako zagađen u Novom Sadu iako se zapravo radi samo o podacima sa automatske stanice na uglu ulica Rumenačke i Bulevara Jaše Tomića, koja je samo jedna od sedam automatskih stanica na širem području Novog Sada. Uz to, sve ove stanice ne pokazuju isti podatak.

O tome koliko je ovakvo prikazivanje tih podataka preko aplikacije sporno komentarisala je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) u saopštenju navodeći da se ti podaci ne mogu uzeti za pravljenje rang liste zagađenosti gradova na planeti, jer se daju bez stručne ocene.

“Za ocenjivanje je potreban niz podataka o koncentracijama na mernom mestu tokom cele godine, da bi se izračunale srednje godišnje vrednosti polutanata i broj prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti”, navela je SEPA.

Dodajmo i da je aplikaciju AirVisual, koju većina građana koristi kao izvor podatka o zagađenosti, napravila kompanija koja se bavi prodajom aparata i sistema za kontrolu kvaliteta vazduha.

O tome da li je i koliko vazduh u Novom Sadu zagađen, u Institutu navode prvenstveno da se beleže prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica

“Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine za 2018. godinu, koji je prema ugovorenim obavezama sa lokalnom samoupravom obavio praćenje kvaliteta vazduha životne sredine za teritoriju Grada, utvrđeno je da postoji prekoračenje godišnje granične vrednosti koncentracije čestica PM2,5, pri čemu komentarisanje na dnevnom nivou nije propisano, te se ne može reći da li jednosatna ili jednodnevna vrednost koncentracije odstupa od propisanih ili preporučenih vrednosti. Prema istom izvoru, koncentracija PM10 ne prekoračuje godišnju propisanu koncentraciju, ali se beleži prekoračenje dnevne propisane vrednosti tokom 25 odsto kontrolisanih dana. Na godišnjem nivou je takođe utvrđeno prekoračenje koncentracije benzo(a)pirena, produkta nepotpunog sagorevanja fosilnih goriva i dokazanog karcinogena, u česticama PM10 za 69 odsto”, kažu za 021.rs u Institutu.

Višegodišnja merenja pokazuju da je kvalitet vazduha u Novom Sadu svrstan pretežno u prvu kategoriju, odnosno da je čist ili neznatno zagađen vazduh, što se navodi u okviru “Plana kvaliteta vazduha za aglomeraciju Novi Sad” koji je usvojen prošle godine, a koji je dao obilje podataka o kvalitetu vazduha u preoteklih 15 godina.

Kako je navedeno, tokom perioda od 2009. do 2016. godine vazduh je u toku pet godina bio u prvoj kategoriji (čist ili neznatno zagađen), tokom jedne godine u drugoj kategoriji (umereno zagađen), dok je tokom dve godine bio u trećoj kategoriji (prekomerno zagađen).

Kažimo i da ovom anlizom nisu bili obuhvaćeni posebni godišnji izveštaji o kvalitetu vazduha za 2017. i 2018. godinu koji su u međuvremenu objavljeni, aprema kojima je vazduh u Novom Sadu bio u prvoj kategoriji, a zabeležena su uglavnom ista prekoračenja PM10, NO2 i O3.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

1 KOMENTAR

  1. lepo ste rekli vazduh nije idealan .. ali nas narod kaze bolje spreciti nego leciti . imam predlog za sprecavanje nastanka bolesti .. za disanje makar zdravog vazduha u kucama i stanovima pomozite nama gradjanima sa 100 eura i da kupimo ruski ambilife da se spasimo od zagadjenja makar u kucama ako ne mozemo napolju

Comments are closed.