Početna Gradske teme Većina dugova za vrtić isplaćena, najupornije neplatiše biće tužene

Većina dugova za vrtić isplaćena, najupornije neplatiše biće tužene

Ukupno 1.920 roditelja godinama je dugovalo ogromne sume za boravak dece u vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, a neki od njih nisu platili nijedan račun za vrtić. Sa najvećim dužnicima će Predškolska ustanova dogovoriti isplatu na rate, a one najodgovornije će utužiti.

Broj dužnika (1.920) je mali broj u odnosu na ukupan broj dece koja pohađaju državne vrtiće, ali su u pitanju milionska dugovanja. Od kako je “Radosno detinjstvo” poseglo za najdrastičnijim merama – ispisivanjem dece – naplaćeno je više od 12,5 miliona dinara za samo dva dana. Direktorka ove ustanove Mirjana Đurđev za “Radio 021” navodi da su bili primorani da ispisuju decu i služe se prinudnom naplatom jer su sve ostale mere, opomene i upozorenja, bile nedovoljne.

Prema njenim rečima, Upravni odbor ustanove je 8. marta doneo odluku o ispisivanju decu u skladu sa odredbama ugovora koji su roditelji sklopili, a dat je rok za izmirenje računa do 23. marta.

– U periodu od 8. do 23. marta, uspeli smo da naplatimo oko 10 miliona dinara duga. Ispisivanje dece počelo je tek 27. marta, kad smo ispisali više od 1.300 dece. U prethodna dva dana naplatili smo oko 2,5 miliona dinara – ističe Đurđev.

Problem je ostao sa višegodišnjim dugovanjima koja ima oko 500 roditelja, a sa njima će ustanova dogovoriti isplatu na rate. Po dogovoru, deca će biti vraćena u sistem boravka.

– Imate roditelje koji nisu platili nijednu ratu, a koje ne možete nikako da naterate da to učine – jedino da ih utužite, što ćemo mi sad i činiti. Žao nam je što ovo moramo da radimo jer smo do sada bili vrlo tolerantni i razumeli smo situaciju, ali i naši vaspitači moraju da plate račune i kupe hranu. Nismo ispisivali decu koja su u pripremnom predškolskom sistemu, a čiji roditelji duguju, ali ćemo pronaći način da ih zakonski utužimo. Ti roditelji jednostavno ne plate boravak jer računaju da je obavezan za decu, što je vrlo nekorektno prema redovnim platišama – napominje direktorka Predškolske ustanove.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je za RTV da cena vrtića nije promenjena od 2006. godine, i jedna je od najnižih u državi. On je istakao da će se potruditi da ne dođe do promene cene na teret roditelja, da iznađu sve zakonske mogućnosti da eventualne korekcije cene idu na teret grada.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay