Početna Gradske teme Vidovdanske nagrade za 793 najbolja novosadska đaka

Vidovdanske nagrade za 793 najbolja novosadska đaka

0

Najboljim učenicama i učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine, danas su uručene pohvalnice, odnosno Vidovdanske nagrade.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se od 2015. godine, a ove godine dodeljene su 783 Vidovdanske nagrade, kao i deset Vidovdanskih nagrada na osnovu Zaključka gradonačelnika Novog Sada za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim takmičenjima u oblasti sporta i umetnosti, koji nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili sport i omladinu.

Nagrade su u Gradskoj kući uručili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

– Uvek uživam proslavljajući na ovaj način Vidovdan, veliki praznik za koji nas vezuju slavni, ali teški događaji. Slaveći vaše uspehe i pobede, menjamo narativ i priču o nama, pa i ovaj praznik, postaje praznik dobre budućnosti. Ponosan sam na to što Novi Sad svake godine ima sve više šampiona, sve veći broj najboljih učenika na različitim takmičenjima. Oni su snaga i garant sigurne budućnosti. Na naslovnim stranama češće treba da budu najbolji među nama, oni koji pobeđuju znanjem i radom. Siguran sam da će ovi sjajni mladi ljudi nastaviti putem uspeha, jer potrebno je da radimo na sebi i da učimo ceo život – istakao je Vučević.

Zamolio je ove najbolje đake da ostanu ovde.

– Školujte se u inostranstvu, govorite što više jezika, ali vratite se ovde da vodite naše ustanove, škole, gradove, da bi naša zemlja bila bolje mesto za život svih. Treba da prestanemo sa pričom da je na nekom drugom mestu bolje, jer mi uređujemo našu kuću, i kao građanin, roditelj i gradonačelnik voleo bih da ovde stvarate svoje porodice. Sve što ulažemo i gradimo, činimo da bi naša deca ovde pronašla svoje mesto – dodao je Vučević.

U ime nagrađenih učenika obratila se Lana Zorjan učenica drugog razreda violine Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“, koja se zahvalila gradu Novom Sadu što nagrađuje najbolje učenike. Lana je postigla izuzetne rezultate na takmičenjima, a najveći uspeh je postigla na 64. Internacionalnom takmičenju violinista „Jaroslav Kocian“ u Češkoj gde je osvojila prvu nagradu i proglašena za laureata tog prestižnog takmičenja.

– Želja mi je da ostanem u svojoj zemlji, da aktivno učestvujem u kulturnom životu Novog Sada i Srbije, a da našu umetnost širim u druge krajeve sveta – poručila je Lana Zorjan.

Na svečanosti je nastupio i hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad