Početna Gradske teme Više od 1.000 tona toksičnog otpada u Novom Sadu

Više od 1.000 tona toksičnog otpada u Novom Sadu

Na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad (HINS), koja je u stečaju, pronađeno je više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada.

To je medijima potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je istakao da je “ovo zločin prema sopstvenom narodu i državi i da će se tako tertirati”, preneo je “B92”. A vlasnik “Step transa” Jovica Stepanov, koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, juče je lišen slobode.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da je taj prostor izdat “Step transu d.o.o.”, odnosno njegovom vlasniku, koji je skladištio, između ostalog, i opasan otpad.

– On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija – ukazao je Galić.

Ministar Trivan je naložio pojačanu kontrolu podzemnih voda, bunara i kanala koji se uliva u Dunav, ali nadležni tvrde da su izvoršta pijaće vode bezbedna, jer se, kako navode, nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava. On procenjuje da je HINS u stečaju, koji se nalazi u fazi privatizacije, očigledno bio pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da će izbeći kontrolu državnih organa.

Mediji prenose da istraga i analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima. Navodno se radi o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćeno za grejanje različitih objekata.

Izvor: Tanjug/B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here