Početna Gradske teme Više od 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine

Više od 100 studentkinja zatrudni u Novom Sadu svake godine

Više od 100 studentkinja se porodi svake godine u Novom Sadu, a u tom periodu pomoć im pruža Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

Zbog tog podatka započeti su pregovori o ponovnom pokretanju projekta “Akademska beba“, čiji je cilj da se pomogne budućim roditeljima-studentima u rešavanju problema sa kojima će se susresti. To je bio i povod posete ministarke bez portfelja zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, koja je navela da se planira finansijska podrška budućim akademskim roditeljima.

Studentska populacija je populacija na koju se računa sa aspekta potrebe što većeg broja roditelja. Cilj je stvaranje ne samo emotivnog odnosa prema roditeljstvu nego i vrlo konkretnog činjenja da bude što više roditelja u studentskoj populaciji, ali i kada završe fakultete. Naša saradnja na projektu ‘Akademska beba’ biće i finansijska podrška koju ćemo planirati, ali i u svemu onome što je ova institucija započela da radi. To je preventiva polno prenosivih bolesti, edukacija i to posebno u domenu znanja o reproduktivnom zdravlju, o zdravoj ishrani i trudnica i beba“, poručila je ona.

Đukić Dejanović je navela da je već izdvojeno oko 24 miliona dinara pomoći za mlade u pet opština u Vojvodini. Međutim, kaže da se “posebno moramo fokusirati prema studentskoj populaciji”.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Veselin Dickov ukazao je da su projekat uključeni i svi akreditovani privatni univerziteti. Kako kaže, postoje trudnice koje su dočekale i treću bebu kao redovne studentkinje.

Ako je u proseku 120 do 140, pa i 160 beba u pretprošloj godini, to je za pet godina blizu 800 beba koje su odavde ponikle, što je impozantan broj. Sve te majke su se vratile posle završetka fakulteta i rekle da trudnoća nije ništa strašno. Mi smo uz njih bili bukvalno do poslednjeg dana trudnoće. Čak smo i danas imali slučaj da je načelnica ginekologije ispratila na ginekološko-akušersku kliniku na porođaj“, zaključio je on.

Projekat “Akademska beba” 2013. godine započela je Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay