Početna Gradske teme Više od 100 vojvođanskih advokata peticijom podržava inicijativu lekara

Više od 100 vojvođanskih advokata peticijom podržava inicijativu lekara

0

Više od 100 advokata koji su članovi Advokatske komore Vojvodine potpisali su onlajn peticiju podrške medicinskim radnicima, članovima novoformirane inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”.

Kako se navodi u peticiji, advokati-potpisnici peticije traže da se javnosti, pre svega, objasni nadležnost nad bazom obolelih od virusom korona, ali i da se pouzdano utvrdi broj zaraženih, obolelih i umrlih od kovida – kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

“Tražimo nezavisnu istragu. Ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost”, navodi se među zahtevima vojvođanskih advokata koji, takođe, traže da odgovornost za svaku nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

Advokati, podržavajući medicinske radnike, traže da se formira novi Krizni štab koji bi činili “eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima”.

“Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba”, poručuje se u iznetim zahtevima advokature.

U zaključku, članovi Advokatske komore Vojvodine traže da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Ova peticija pokrenuta je 25. jula.

Podsetimo, inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida” do sada je potpisalo 2.760 medicinara sa zahtevom da se formira novi krizni štab za upravljanje kovid krizom, sprovede istraga o zataškavanju podataka o obolelima i daju objašnjenja koja se tiču baze podataka o virusu korona.

Izvor: 021
Foto: Pixabay