Početna Gradske teme Veliko kolo za Ginisa zagrlilo novosadske ulice

Veliko kolo za Ginisa zagrlilo novosadske ulice

0

untitled

Veliko bačko kolo, Užičko kolo i Katarka, igrali su se danas na ulicama Novog Sada. Više od 12.000 učesnika, iz preko 250 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i 10 zemalja regiona, okupilo se u velikom krugu duž Bulevara Evrope, Futoškog puta, Bulevara kneza Miloša i Bulevara vojvode Stepe, kako bi se upisali u Ginisovu knjigu rekorda. Kolo dugo šest kilometara, posmatralo je više stotina građana, a manifestacija, koja je pored kulturno-umetničkog, imala i humanitarni karakter, snimana je i iz helihoptera i krovova zgrada. Na snimcima koje su poslati u svet, osim veselih lica folkloraša, vide se i leci sa porukama podrške obolelima od dijabetesa.

unnamed (12)

Na glavnoj bini, koja je bila postavljena preko puta Gerontološkog centra na Novom naselju, prisutne su pozdravili organizatori i saradnici u organizaciji čitavog događaja: Milan Veselinović, direktor “Velikog kola”, Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu, Jelena Crnogorac, predsednica skupštine Grada Novog Sada i mnogi drugi.

unnamed (13)

Prema rečima Vanje Vučenovića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, Novi Sad je zahvaljujući udruženju „Veliko kolo“ i samoj manifestaciji danas bio centar folklora.

unnamed (14)

„Ovaj jedinstveni događaj je dugo planiran i organizovan, kako bi se grad kulturološki popeo na stepenicu više, što je još jedna stavka koja će mu pomoći da konkuriše za evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Verujem da imamo dovoljno snage i veštine da se upišemo u Ginisovu knjigu rekorda“, rekao je Vučenović pred sam početak događaja.

unnamed (15)

Svoje folkloraške veštine pokazali su svi ljubitelji igre, bez obzira na godine. Jedna od njih je Ružica Čerevicki iz Rumenke, koja je igrala Veliko kolo sa ćerkama i unukama.

unnamed (16)

„Imam 68 godina, a folklor igram rekreativno već tri godine. Za mene je veliki izazov da učestvujem u jednom ovakvom skupu, jer sam se spremala godinu dana da sve ispadne kako je zamišljeno“, rekla nam je učesnica iz Rumenke.

unnamed (17)

Manifestaciju su podržali horovi „Zvončići“, „Do, re, mi“, „Bajićevi slavuji“, „Melodis“, „Notica“, hor osnovne škole „Mihajlo Pupin“, razni moto-klubovi, kompanije, knjižare i udruženja, Dom u Veterniku, škola za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“, Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, JKP „Gradsko zelenilo“ i „Parking servis“, Radio-televizija Vojvodine i časopis „Neven“ kao medijska podrška, Turistička organizacija Novog Sada i Turistička organizacija Vojvodine. Autobusi broj 2, 7, 9, 13, 52, 53, 54, 55 i 56 su za vreme trajanja događaja saobraćali po izmenjenim rutama, a do kraja dana za Novosađane je obezbeđen kulturno-umetnički program na nekoliko lokacija u gradu.

Autor: Maja Guzijan, nshronika.rs