Početna Gradske teme Više od 40 lokacija u Novom Sadu dobija mini parkove

Više od 40 lokacija u Novom Sadu dobija mini parkove

0

Do kraja marta više od 40 lokacija u Novom Sadu dobiće nove mini parkove, sa novim travnjacima, klupama, stazama za šetnju, i velikom brojem novog rastinja i drveća. Kvartovi se uređuju u sklopu akcije “Zeleni kvart za zeleni Novi Sad.”

“Radnici JKP Gradsko zelenilo tokom prolećnih radova na održavanju i unapređenju novosadskog uličnog rastinja, posebnu pažnju posvećuju formiranju zelenih kvartova. U toku je akcija pretvaranja gradskih kvartova u zelene oaze. Građani su prošle godine preko javnog konkursa predlagali prostore u gradu koji se mogu pretvoriti u svojevrsne mini parkove. To je nastavak akcije koja je još 2012. pokrenuta na ideju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, tokom koje smo uredili više desetina malih, kvartovskih parkova”, kaže Miloš Egić direktor JKP Gradsko zelenilo.

Akcija traje do 31. marta, a samo do kraja februara biće zasađeno 1.960 stabljika žive ograde, 3.155 komada šiblja, 133 sadnice drveća. Obnoviće se 2.946 kvadratnih metara travnjaka i zasaditi još 1.500 kvadrata novog busenja. Biće postavljeno 298 metalnih stubića koji štite travnjake i zelene površine od nesavesnih vozača. U zelenim oazama do kraja februara će takođe biti postavljena 51 klupa.

Nakon završetka konkursa, jesenas su odabrane površine na kojima se uređuju kvartovski parkovi. Trenutno radnici Zelenila ozelenjavaju slobodne površine u mesnim zajednicama: 7. jul, Sava Kovačević, Bistrica, Žitni trg, Podbara, Dunav i Boško Buha. Primera radi, među poslovima koji su upravo završeni je sadnja drveća na Detelinari, u ulici Nadežde Petrović, u Mašinskoj školi. Uz nove sadnice četinara, zasađeno je 480 komada ukrasnog šiblja. Na Novom naselju, u mesnoj zajednici Bistrica šiblje i živa ograda zasađeni su u ulicama Todora Toze Jovanovića, Dušana Danilovića, Stanoja Stanojevića, kao i na bulevarima Slobodana Jovanovića i Jovana Dučića. Pored ozelenjavanja kvartovskih površina, radnici Zelenila postavljaju staze od opeke.

“Male urbane celine ili džepni parkovi čije uređenje predlažu sami građani, sem što predstavljaju važne ekološke celine, takođe su dragoceni primer građanskog aktivizma i primeri odlične saradnje gradskih institucija i preduzeća sa građanima. Od 2012. godine, uređen je veliki broj lokacija u mnogim kvartovima, a sada tome pristupamo uz učešće građana, nakon nove inicijative gradonačelnika Miloša Vučevića”, kaže Egić.

Ovogodišnju akciju “Zeleni kvart za zeleni Novi Sad” finansira grad preko Gradske uprave za životnu sredinu. Građani koji najbolje poznaju krajeve grada u kojima žive i ubuduće će predlagati šta da činimo za njih. Na osnovu njihovih predloga trenutno se ozelenjava više od 40 lokacija.

Izvor: RTV
Foto: Gradsko zelenilo