Početna Gradske teme Više od 80 vojvođanskih lekara volontiraće u ambulanti u Sremskim Karlovcima

Više od 80 vojvođanskih lekara volontiraće u ambulanti u Sremskim Karlovcima

0

Više od 80 vojvođanskih lekara volontiraće sledeće godine barem jednom mesečno u ambulanti u Sremskim Karlovcima.

Kako piše “Blic”, to je inicijativa koju su pokrenuli Aktiv lekara Sremskih Karlovaca, Društvo lekara Vojvodine i Srpsko lekarsko društvo.

Zasad je ovu inicijativu podržalo preko 80 lekara koji su direktno ili indirektno u vezi sa Sremskim Karlovcima. Kako saznaje “Blic”, među brojnim lekarima za volontiranje u Sremskim Karlovcima zainteresovani su stručnjaci kao što su prof. dr Petar Vuleković, neurohirurg, prof. dr Igor Mitić, nefrolog i imunolog, prof. dr Petar Slankamenac, neurolog, prof. dr Branislava Belić, hematolog, dr Tanja Pešić, gastroenterolog, dr Jasmina Pešić, internista onkolog, dr Nemanja Pejaković, specijalista ORL, i prof. dr Dragan Dankuc, upravnik Klinike za ORL, koji je praktično inicijator ove akcije jer je tamo već volontirao godinu dana.

“Naša želja je da učinimo zdravstveno prosvećivanje stanovnika Sremskih Karlovaca, da im omogućimo prijem kod drugih lekara određenih specijalnosti i da vodimo računa o njihovom budućem zdravlju. Ovaj humanitarni rad podrazumeva uzvraćanje i vid zahvalnosti svim našim precima i dobrim ljudima koji su u toku naše mladosti učinili da lekari koji potiču iz Sremskih Karlovaca postanu znameniti, čestiti, a pre svega visokostručni u domenu svoga delovanja. To je i obaveza i zadatak da pomognemo građanima da oni budu sigurni u svakom trenutku da postoji neko ko misli o njima i ko će im u najtežim trenucima pomoći”, objašnjava za “Blic” dr Dankuc, koji je osnovnu školu pohađao u Sremskim Karlovcima i tamo mu je rođen otac.

Dr Dankuc kaže da ovakvih slučajeva nažalost u Srbiji nema – da se toliko lekara odluči na volontiranje kako bi se na neki način odužili lokalnoj zajednici za koju su vezani, ali da se nada da će svojim primerom uspeti da animiraju i druge kolege kako bi takva praksa postala uobičajena.

Ambulanta u Sremskim Karlovcima trenutno ima pet lekara opšte prakse i jednog pedijatra, što nije dovoljno za skoro 9.000 stanovnika te opštine.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay