Početna Gradske teme Više od dve trećine Novosađana čita knjige

Više od dve trećine Novosađana čita knjige

Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga godišnje, četvrtina njih kupuje knjige, a među čitaocima su najzastupljenije žene i stanovnici gradskih naselja.

To su pokazali rezultati istraživanja koje je sprovela agencija Ninamedia Research od 11. do 15. septembra.

Istraživanje je sprovedeno u gradskim i prigradskim naseljima na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika. Prema rezultatima istraživanja više od dve trećine Novosađana (69 odsto) u poslednjih godinu dana pročitalo je barem jednu knjigu. U istom periodu 28 odsto građana nije pročitalo nijednu knjigu, dok nešto manje od tri odsto nije moglo da proceni tačan broj pročitanih knjiga za godinu dana.

Među onima koji su čitali, raspon je od jedne do 100 pročitanih knjiga. Novosađani u proseku čitaju 11 knjiga na godišnjem nivou i to su uglavnom žene i stanovnici gradskih naselja, a učestalost čitanja raste sa godinama starosti ispitanika.

Na pitanje kako najčešće nabavljaju knjige, 26,9 odsto ispitanika navodi da ih kupuju, 18,6 odsto pozajmljuje od prijatelja i/ili porodice, dok je gotovo isti procenat onih koji knjige iznajmljuju u bibliotekama (18 odsto ). Manji je broj onih koji čitaju knjige u elektronskoj formi (5,1 odsto ), kao i onih koji čitaju knjige samo kada ih dobiju na poklon (5,3 odsto ).

Petina građana Novog Sada (20,3 odsto ) navodi da uopšte ne čita knjige.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay