Početna Gradske teme Više zelenila i biciklističkih staza u Novom Sadu

Više zelenila i biciklističkih staza u Novom Sadu

0

Na sednici Saveta za zaštitu životne sredine razmatran je izveštaj o sprovođenju plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji “Novi Sad” za period 2017-2021. godine.

U tom izveštaju detaljno su opisane sve realizovane aktivnosti, a kao najznačajnije izdvaja se smanjenje zagađujućih materija iz saobraćaja, kao i unapređenje zelenila, koje višestruko doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Prilikom obrazlaganja, rečeno je da je, u cilju smanjenja emisije zagađujućih materija, Gradsko veće u januaru 2020. godine donelo zaključak kojim se preporučuje svim javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama, da u postupku nabavke motornih vozila i radnih mašina, prednost daju onima koji manje zagađuju životnu sredinu, odnosno vozilima koja koriste alternativna goriva i pogone.

“Smanjenje zagađenja iz motornih vozila postiže se i podsticanjem prevoza biciklom kao alternativnim vidom prevoza, pa je Grad Novi Sad za 2021. godinu izdvojio sredstva u iznosu od 18 miliona dinara za pružanje podrške građanima za nabavku bicikala. Ukupno 1.604 građana je dobilo sredstva za kupovinu novog bicikla, dok su realizovane i aktivnosti na izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih biciklističkih staza, tako da se Grad Novi Sad sada može pohvaliti sa više od 100 kilometara biciklističkih staza”, navodi se u izveštaju.

Izdvojena su značajna sredstva za očuvanje i unapređenje zelenila na javnim površinama, pa je u periodu od 2017. do 2021. godine, pored uređenja travnjaka i redovne nege zelenila, u našem gradu zasađeno oko 33.000 stabala, a krajem 2020. godine pokrenuta je akcija “Oživimo parkove” sa idejom da se izvrši rekonstrukcija svih parkova, kao i da se ozelene dvorišta svih gradskih škola. Takođe, u neposrednoj blizini Bulevara Evrope, severno od Ranžirne stanice i Ulice Radomira Raše Radujkova, na površini od 34.951 kvadratnih metara, podignut je novi park.

“Kako bi se omogućilo efikasno i racionalno upravljanje javnim zelenim površinama, izrađen je Geografsko informacioni sistem zelenih površina grada Novog Sada, koji predstavlja informacionu osnovu putem koje će se pratiti stanje, trendovi i aktivnosti koji se odnose na uređenje, održavanje i unapređenje zelenih površina”, zaključeno je na sednici.

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: NS Hronika arhiva