Početna Gradske teme Viši sud u Novom Sadu odobrio skoro 200 mera prisluškivanja zbog sumnje...

Viši sud u Novom Sadu odobrio skoro 200 mera prisluškivanja zbog sumnje na korupciju

U Vojvodini, Mačvi i južnoj Srbiji za poslednjih 16 meseci odobreno je preko 500 mera za prisluškivanje, tajno praćenje i snimanje zbog sumnje u korupciju.

Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova u Novom Sadu i Nišu ove mere odobrila su najviše zbog sumnje da su počinjena dela primanje i davanje mita, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Iz podataka koje su portalu “Pištaljka” dostavili Viši sud u Novom Sadu i Viši sud u Nišu može se videti da su svi predlozi posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije tužilaštava usvojeni.

“Nije bilo slučajeva da se zahtev (…) odbije”, piše u odgovoru Višeg suda u Novom Sadu.

Zbog toga što građani imaju pravo da im se država ne meša u komunikaciju i kretanje, zakon je propisao da se posebne dokazne radnje mogu primeniti samo u slučajevima kada se “na drugi način ne mogu prikupiti dokazi za krivično gonjenje ili bi njihovo prikupljanje bilo znatno otežano”.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu od svog osnivanja (marta 2018. godine) do 20. maja 2019. godine odobrilo je 197 mera. Osumnjičeni građani su praćeni, snimani, prisluškivani ili su bili u simulovanom pravnom poslu najčešće zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo primanje mita – u čak 101 slučaju.

Zbog sumnje da je dat mito odobreno je 40 mera, a 32 mere za zloupotrebu službenog položaja. Mere su odobrene i zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, pranje novca, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba položaja odgovornog lica i krijumčarenje.

Praksa ovog suda zabeležila je da je u čak 161 slučaju odobreno da se istovremeno vrše dve posebne dokazne radnje – tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje. Samo tajno praćenje i snimanje tužilaštvo u Novom Sadu tražilo je, a sud odobrio u 31 slučaju, dok je preduzimanje mera tajnog nadzora komunikacije koje podrazumeva prisluškivanje telefona ili drugih tehničkih sredstava, nadzor elektronske i druge adrese osumnjičenog i zaplenu pisama i drugih pošiljki odobreno u tri slučaja. Takođe, sud je odobrio dve naredbe za simulovane poslove – prikrivene radnje tokom kojih službena lica primaju ili daju mito ili kupuju, prodaju i pružaju poslovne usluge.

Koliko je ukupno odobreno mera tajnog nadzora u Srbiji, “Pištaljka” nije uspela da sazna jer posebna odeljenja za suzbijanje korupcije viših sudova u Beogradu i Kraljevu nisu odgovorila na pitanja portala. U odgovoru posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Kraljevu navodi se da “tražilac ne zahteva uvid u određeni dokument koji sadrži informacije od javnog značaja već zahteva dostavljanje izveštaja sa vrlo obimnom sadržinom čije bi sastavljanje zahtevalo uvid u brojne predmete ovog suda”.

U nastavku odgovora koji je potpisao predsednik Posebnog odeljenja Milan Davidović, međutim, ističe se da ipak postoji posebni upisnik u koji se beleže predlozi za određivanje posebnih dokaznih radnji i odluke o tim predlozima, što znači da se predložene i odobrene mere mogu izbrojati jednostavnom pretragom upisnika, a ne “uvidom u brojne predmete”.

Osim zbog navodnog mukotrpnog posla oko sastavljanja podataka, Viši sud u Kraljevu je odbio zahtev “Pištaljke” i pod izgovorom da su ti podaci tajni.

S obzirom na to da nije jasno kako bi to statistički podatak mogao da ugrozi istragu, “Pištaljka” je uložila žalbu Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja protiv ovakvog rešenja Višeg suda u Kraljevu.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu takođe odbija da dostavi tražene podatke jer smatra da su informacije o tome koliko je mera predloženo a koliko odobreno, tajni.

Izvor: Pištaljka
Foto: Ilustracija/Pixabay