Početna Gradske teme Visoke koncentracije polena ambrozije: Ekipe “Zelenila” suzbijaju korov na terenu

Visoke koncentracije polena ambrozije: Ekipe “Zelenila” suzbijaju korov na terenu

0

U Novom Sadu beleže se visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, a tako će biti i u predstojećim danima.

Sezona ambrozije je počela, a radnici Gradskog zelenila poslednja dva meseca rade na suzbijanju korova sa jednim od najjačih prirodnih alergena. Veći deo mehanizacije ovog preduzeća angažovan je upravo na ovom poslu, a suzbijanje će se raditi sve do polovine oktobra, odnosno kraja sezone cvetanja ove biljke.

Kako kažu u Zelenilu za 021.rs, suzbijanje ambrozije, uz navodnjavanje mladih sadnica i cvetnih rundela, prioritetni je zadatak tog preduzeća. Kroz ugovor sa Gradom Novim Sadom obavezani su da pređu 10 miliona kvadratnih metara korovskih površina.

“Do ovog trenutka urađeno je 3,3 miliona, košenje 95 odsto, a hemijskim sredstvima oko pet odsto. U radu se nalazi 461.000 kvadratna metra, a naše ekipe uklanjaju velike površine pod korovom u Nemanovcima, Kaću, Novim i Starim Ledincima, Šangaju, Bukovcu, uz puteve prema Sremskoj Kamenici i oko nje, na Avijatičarskom naselju, Telepu, Limanima i podunavskoj dolmi. S obzirom na to da je ovo izuzetno obiman posao, svaka subota je radna, kako bismo stigli da sve završimo u predviđenom roku”, poručuju u Zelenilu.

U ovom preduzeću apeluju na vlasnike privatnih parcela i građevinskog zemljišta da sami uklone ambroziju sa svojih poseda, ali i da, ukoliko primete ovaj korov na teritoriji grada, slučaj prijave Departmanu za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Za prigradska naselja građani bi trebalo da se obrate Poljoprivrednom fakultetu. Stručnjaci sa ove dve obrazovne ustanove prosleđuju svoje mišljenje o prioritetima i načinu uklanjanja korova gradskoj upravi, a potom se izdaje nalog Zelenilu da izađe na teren.

Onima koji su alergični na polen ambrozije ne pogoduje to što je u sledećih nekoliko dana najavljeno suvo vreme. U slučaju kiše, polen bi se spustio na zemlju i ne bi se širio kroz vazduh.

Građanima koji su alergični na neke od biljaka savetuje se šetnja posle kiše, provetravanje prostorija uveče, tuširanje posle boravka napolju, promena odeće, iščetkavanje ljubimaca. Takođe, ukoliko primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

U Gradskom zelenilu mole građane da budu tolerantni prema radnicima ovog preduzeća, zbog buke koju proizvodi njihova mehanizacija u ranim jutarnjim časovima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay