Početna Gradske teme Visoke koncentracije polena ambrozije u Novom Sadu

Visoke koncentracije polena ambrozije u Novom Sadu

0

U Novom Sadu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu.

U vazduhu je zabeležen polen pet biljaka koje mogu da izazovu alergijsku reakciju, pokazuju podaci Laboratorije za palinologiju. Niske koncentracije ostvaruje pepeljuga i bokvica, dok je koncentracija koprive i pelena umereno visoka. Jedino ambrozija ostvaruje visoku koncentraciju polena u vazduhu, što ne bi trebalo da čudi s obzirom na to da je ovaj korov u avgustu najaktivniji.

Radnici Gradskog zelenila uklanjaju ambroziju na 9,5 miliona kvadratnih metara. Do sada je, kako su nedavno naveli za 021.rs, uklonjeno 3,41 milion kvadratnih metara, uglavnom košenjem, a mali procenat hemijskim sredstvima.

Novosađani se konstantno žale na probleme sa ambrozijom u svim delovima grada. Jedan od razloga širenja ovog korova jeste i ubrzani razvoj grada. Ambrozija se, uz pogodnu klimu i neuređenu površinu koja ostaje nakon građevinskih radova, veoma lako javlja i predstavlja prirodnu pojavu.

Ono što je za utehu građanima jeste da meteorolozi najavljuju kišovito vreme od subote. Ukoliko se ostvare njihove prognoze, za očekivati je da se koncentracija polena smanji, jer ga kiša spušta na zemlju i ne dozvoljava mu da se rasprši.

Građanima koji su alergični na neke od biljaka preporučuje se šetnja posle kiše. Koncentracija polena u vazduhu je najviša ujutru, pa je preporučljivo da se prostorije provetravaju uveče. Po povratku kući obavezno je tuširanje i promena odeće. Osobe koje imaju kućnog ljubimca trebalo bi da ga iščetkaju, jer se polen zadržava i na dlaci. Takođe, kada primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

Grad je ove godine izdvojio gotovo četiri miliona dinara za mapiranje lokacija u gradu na kojima se nalazi ambrozija. Taj posao već godinama obavljaju Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet.

Trenutno se radi na uklanjanju ambrozije na Novom naselju, Pejićevim salašima, u Veterniku, Šangaju, Kovilju, Kisaču, Begeču i Sremskoj Kamenici.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay