Početna Gradske teme Vladimir Vukotić: Buduća vlast bi mogla da se ugleda na skandinavske zemlje!

Vladimir Vukotić: Buduća vlast bi mogla da se ugleda na skandinavske zemlje!

0

vladimir vukotic

Direktor “Opportunity” banke u Novom Sadu Vladimir Vukotić dao je konkretne predloge o tome šta bi buduća gradska vlast trebalo da uradi kao i činjenicu kakve osobine bi trebalo da krase čoveka koji bi vršio dužnost gradonačelnika!

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Rekao bih da je Gradska vlada u prethodnom periodu radila osrednje. Znači pohvale za završene investicije sa Bulevarom Evrope i nekoliko ulica u gradu, za pravljenje povoljne sredine za strane investicije, koje će, nadam se, rezultirati novim radnim mestima… S druge strane verovatno je više moglo biti učinjeno na infrastrukturi (Žeželjev most) i na profesionalizaciji gradskih preduzeća, gde mislim da i dalje postoje stare navike.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Pošto dolazim iz ekonomske sfere, prvo bi trebalo pokušati obezbediti jačanje privrede i time dobiti širenje baze za prikupljanje poreza. Znači, pravljenje slobodnih zona, olakšice za strane i domaće investicije… Sve što je u moći i okviru ovlaštenja gradske vlasti. Pored toga, profesionalizacija gradske uprave i gradskih preduzeća na principu plana, praćenja ostvarenja tog plana i preuzimanja odgovornosti ako plan nije ispunjen. Ovo bi sve trebalo da poveća gradske prihode (prihodovna strana), a isto tako i napravi uštede (korporatizacija i profesionalno upravljanje) na troškovnoj strani, tako da bi grad mogao još više da ulaže u razvoj infrastrukture i stvaranje socijalnijeg ambijenta za ugrožene (narodne kuhinje i prenoćista), najmlađe (nova mesta u vrtićima, poboljšanje uslova u školama), i najstarije (pomoć u kući za penzionere, invalide i nemoćne). Znači, ovde bi buduća vlast mogla da se ugleda na skandinavske zemlje, jer je tamo sve već izmišljeno, i iako su mnogo bogatiji ponekad se i sa manje novca, može uraditi mnogo.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Moram priznati da u ovom slučaju nemam odgovor jer se slabo razumem u gradsku politiku, ali ja bih voleo da na tom mestu vidim nekoga ko je sposoban, odgovoran i dokazan u poslovnom smislu, a pored toga ima i osećaj za potrebe zajednice, socijalnu komponentu i empatiju za ugrožene. Ako bi uz to bio protivnik nepotizma i sa visokim integritetom, to bi svakako bio moj izbor.

Autor: Bojana Šević
Foto: Privatna arhiva