Početna Gradske teme Vlast i opozicija nezadovoljani trošenjem budžeta

Vlast i opozicija nezadovoljani trošenjem budžeta

Vlast i opozicija usaglasili su se na današnjoj Skupštini grada da nisu zadovoljni kako je realizovan budžet u prvoj polovini godine.

Naime, u gradsku kasu se slilo preko 11 milijardi dinara, a utrošeno je pet milijardi, pri čemu je preko 80 odsto novca otišlo u tekuću potrošnju, a tek oko desetak odsto za kapitalna ulaganja.

Opozicija je ovakvo trošenje budžeta pretežno ocenila kao “prikaz bezidejnosti rada i planova vlasti”, koja nema viziju razvoja grada i novac troši na plate i redovno održavanje komunalnih usluga i novac iz budžeta presipa “iz šupljeg u prazno”.

Između ostalog, šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić je naveo da je sa ovakvom realizacijom budžeta sve izvesnije da će budžet grada ponovo imati ogroman suficit i da će se u sledeću godinu preliti i celih pet milijardi dinara. On je lokalnoj vlasti zamerio da ne koristi priliku da ulaže u kapitalne projekte, kao što su fabrika vode, prečistač otpadnih voda.

S druge strane, gradonačelnik Miloš Vučević, koji se složio sa opozicijom da nije zadovoljan realizacijom budžeta u delu kapitalnih ulaganja je ipak imao opravdanje za takvo stanje, objašnjvajući da objektivno tenderi i mnogi radovi nisu počeli i bili započeti u prvoj polovini godine, dodajući da će daleko veći procenat kapitalnih izdvajanja biti vidljiv u devetomesečnom izveštaju. Vučević je dodao i da grad radi na mnogobrojnim investicijama, gradnji zgrade Hitne pomoći, Muzičko-baletske škole, a sledi proširenje Sentanadrejskog puta i istoimenog mosta, te završetak centralne kuhinje Radosnog detinjstva i drugo.

On je takođe dodao da ga trenutno više brinu tužbe koje Grad dobija, ne samo za ujede pasa ili upadanje i rupe, nego i za nek slučajeve iz sedamdesetih godina prošlog veka, koje se odnose na asfaltiranja ulica. Prema njegovim rečima, vrednosti tužbi iznose trenutno oko dve miljarde dinara.

Skupština grada je pored izveštaja o budžetu, razmatrala i izveštaje o investicionim ulaganjima javnih preduzeća za prvih šest meseci, usvojila odluku o promeni zonsko-tarifnog sistema gradskog prevoza i više regulacionih planova.

Izvor: 021.rs