Početna Gradske teme Vodovod najavio moguće restrikcije u isporuci vode

Vodovod najavio moguće restrikcije u isporuci vode

0

JKP „Vodovod i kanalizacija“ najavio je da će, ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti (zalivanje bašta, polivanje pločnika, punjenje bazena…) nastavi i narednih dana, biti primorani da uvedu restrikcije vode. Kako su istakli u saopštenju, restrikcije nisu nikom u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera.

Na apel za racionalnijom upotrebom vode bili su primorani jer je njena potrošnja poslednjih dana enormna, zbog čega Futog, Veternik i drugi rubni delovi grada ostaju bez vode. U „Vodovodu“ navode da bi prerađena voda u Fabrici vode isključivo trebalo da se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje.

– Aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće – kažu u „Vodovodu“ i dodaju da su u obavezi da građane zamole da budu solidarni kako bi svi Novosađani imali dovoljno vode za piće.

Oni su podsetili da je potrošnja znatno veća od uobičajene za ovaj period godine i u tome prednjači sremska strana grada, kao i pravac Kovilj – Budisava – Kać.

– Ovoj situaciji svakako je doprineo i nagli porast temperature vazduha i migracija većeg dela Novosađana na vikendice i kuće na sremskoj strani Dunava, s obzirom na to da je mali broj sugrađana otišao na godišnji odmor zbog epidemije korona virusa. Stoga je situacija s nestancima vode, koja je trenutno prisutna u Futogu, Veterniku i pojedinim rubnim delovima novosadske vodovodne mreže, isključivo posledica nesolidarnog odnosa sugrađana međusobno – navode u saopštenju.

Vodovod kaže i da proizvode 1.350 litara vode svake sekunde, bez ikakvih tehničkih smetnji, ali da je zbog neodgovornog ponašanja, ne svih potrošača, potrošnja pijaće vode enormno skočila i stoga nemaju svi korisnici uredno vodosnabdevanje.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay