Početna Gradske teme Vodovod: Voda u Novom Sadu je ispravna, širenje dezinformacija je krivično delo

Vodovod: Voda u Novom Sadu je ispravna, širenje dezinformacija je krivično delo

U protekla 24 sata se na društvenim mrežama pojavilo lažno upozorenje da voda u Beogradu nije bezbedna za piće, a dezinformacija se širi i po drugim gradovima, pa i u Novom Sadu.

Ovu informaciju su danas demantovali nadležni u beogradskom “Vodovodu”, a reagovao je i novosadski “Vodovod”.

– Obaveštavamo građane Novog Sada da je voda iz JKP “Vodovod i kanalizacija” u potpunosti bezbedna i ispravna za piće. Ne postoji kontrolisanija namirnica od vode. Pored naših laboratorija, ispravnost i kvalitet vode se svakodnevno kontroliše i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Provera kvaliteta se u laboratorijama Vodovoda vrši na svakih 45 minuta. Proverava se hemijska i mikrobiološka ispravnost. Uzorci vode se uzimaju tokom sve tri faze prerade vode, počev od vode iz samih bunara, zatim tokom faze aeracije, druge faze – filtracije, treće faze – dezinfekcije i na kraju kao krajnji prerađen proizvod koji pijemo – naglašavaju u “Vodovodu”.

Kako dodaju, Novi Sad ima najkvalitetniju vodu u celoj Vojvodini i među kvalitetnijim u Srbiji.

– Svaki Institut za javno zdravlje u Srbiji vrši kontrolu ispravnosti vode i ti rezultati se dostavljaju u centralni Institut u Beogradu, te se na osnovu tih rezultata formira lestvica kvaliteta. Podsećamo da je širenje panike, nereda te iznošenje neistinitih i neproverenih informacija krivično delo protiv javnog reda i mira za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora do tri godine – zaključuju u “Vodovodu”.

Dezinformacija je potekla iz Beograda, a širila se putem poruka na vajberu. U poruci je navedeno da se “u vodu prosuo metan koji je greškom pun kancerogenih čestica” i da voda nije za piće do ponedeljka. Nadležni su hitno demantovali i objasnili da je ovako nešto nemoguće.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay