Početna Gradske teme Vojvodina se zadužuje dve milijarde za Kamenicu 2

Vojvodina se zadužuje dve milijarde za Kamenicu 2

kamenica-institut

Skupština Vojvodine usvojila je danas predlog odluke o postupku zaduživanja pokrajine emitovanjem hartija od vrednosti, odnosno obveznica vrednih 2,08 milijardi dinara, radi opremanja bolnice “Kamenica 2”.
Prema tom predlogu, fiksna kamatna stopa za to zaduživanje biće šest procenata, a rok dospeća tih hartija od vrednosti je 15 godina.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je, u uvodnom izlaganju, da to nije dodatno zaduživanje pokrajine jer, kako je objasnio, odluka o tome doneta je još 2013. godine i potvrđena usvajanjem budžeta za ovu godinu.

U ovogodišnjem budžetu “predviđeno je da se pokrajina zaduži za te dve milijarde i 80 miliona dinara kao i to na šta će ta sredstva biti utrošena, rekao je Radoman novinarima.

On je dodao da će, prema planiranom, taj novac biti utrošen za nabavku aparata za zračenje i druge opreme za sva tri zdravstvena instituta u Sremskoj Kamenici.

Radoman je rekao da oprema za već izgrađeni novi deo bolnice – “Kamenicu 2”, nije mogla da bude nabavljena u predviđenom roku zbog zastoja u javnim nabavkama, odnosno “žalbi ponuđača na tenderima i odugovlačenja u donošenju odluke.

“Zbog toga nije bilo racionalno da se zadužujemo u protekle dve godine, jer bismo plaćali kamate, a ne bi bili u situaciji da nabavimo tu opremu i da je platimo”, objasnio je pokrajinski sekretar za finansije napomenuvši da je ovim predlogom samo ponovljena odluka od pre dve godine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova SNS Đorđe Milićević smatra da je “pokrajinska administracija načinila grube greške i nepravilnosti u sprovođenju postupka javne nabavke opreme za institute Kamenica 2 što je, kako je naveo, prouzrokovalo velike štete po zdravlje građana u pokrajini.

On je izrazio nadu da je pokrajinska administracija, posle prethodnih kritika opozicije u Skupštini i javnosti, “uočila i priznala te greške i da će postupak nabavke te opreme što pre biti okončan po zakonu”.

Poslanik DSS Milenko Jovanov izjavio je novinarima da još nisu razrešene “sve one dileme o načinu funkcionisanja Kamenice 2 i nabavci opreme” i ocenio da je i ovo još jedan od “predloga od kojih kasnije ne bude ništa.

Na dnevnom redu 41. sednice pokrajinske skupštine u aktuelnom sazivu jeste i izveštaj o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom AP Vojvodine, izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za prošlu godinu, kao i predlog odluke o obrazovanju skupštinskog Odbora za nacionalnu ravnopravnost.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o predlogu odluke o zaključivanju sporazuma AP Vojvodine sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država.

Autor: Tanjug