Početna Gradske teme Vojvodinašume: Potvrđen sertifikat upravljanja šumama

Vojvodinašume: Potvrđen sertifikat upravljanja šumama

0

vojvodinasume_660x330

Javno preduzeće (JP) Vojvodinašume saopštilo je danas da je jedino preduzeće u delatnosti šumarstva u Srbiji koje ima evropski sertifikat održivog upravljanja šumama – FSC sertifikat.
Kako se navodi, taj sertifikat dokazuje da su proizvodi poreklom iz šuma tog preduzeća nastali kontrolisanim korišćenjem šuma i da se upravljanje i korišćenje šuma vrši u skladu sa strogim međunarodnim standardima, obezbeđivanjem ekoloških, ekonomskih i socijalnih funkcija šuma.

Dodaje se da je drugi redovni nadzor novog ciklusa sertifikacije trenutnog stanja sistema upravljanja šumama, po individualnom modelu sertifikacije, u JP Vojvodinašume izvršen od 17. do 19. marta.

U saopštenju se ističe da je ove godine proveren način redovnog održivog gazdovanja šumama u direkciji preduzeća i u Šumskim gazdinstvima Novi Sad i Sombor, a posećen je i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje kojim upravlja Vojvodinašume.

Podseća se da je verifikacioni tim Europark federacije u novembru 2014. u Briselu u Evropskom parlamentu svečano uručio direktorki Vojvodinašuma Marti Takač prestižnu Evropsku povelju za održivi turizam u ovom rezervatu prirode.

Autor: Beta
Foto: vojvodinasume.rs