Početna Gradske teme Vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata

Vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata

0

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada između ova dva grada vozom putovati pola sata.

Mihajlović je, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, na deonici Beograd centar – Stara Pazova, rekla da je izgradnja brze pruge “najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritorijama Srbije i Mađarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije”.

Na prvom delu deonice Beograd centar – Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna, izvedeno je oko 40 odsto radova, a od decembra će se raditi na svim delovima trase istovremeno.

– Ova pruga je važna ne samo zbog toga što će se od Beograda do Novog Sada vozom stizati za pola sata, nego i zato što se ovim projektom Srbija uključila u globalnu kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, kao jedna od prvih zemalja koja je sa Kinom potpisala memorandum u vezi s ovim projektom – rekla je Mihajlović i zahvalila se kineskim i srpskim železnicama što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se ispoštovali rokovi.

– Posebno je važno da će svi radovi biti izvedeni po evropskim standardima, što proverava notifikaciono telo – rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima radovi na deonici od Stare Pazove do Novog Sada se odvijaju u ugovorenim rokovima, a za deonicu od Novog Sada do Subotice potpisan je komercijalni i finansijski ugovor i početak radova može se očekivati u februaru ili martu 2020. godine.

Inače, brza pruga Beograd – Budimpešta, trebalo je da bude otvorena 2018. godine. Barem je tako 2015. godine najavio tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay