Početna Gradske teme Vredan rad se nekada i isplati: Novosađani prave delove sonde za put...

Vredan rad se nekada i isplati: Novosađani prave delove sonde za put na Jupiter

jupiter

Novosadski naučnici dobili su jedinstvenu priliku da, u saradnji sa kolegama iz brojnih evropskih i svetskih zemalja, patentiraju delove za sondu koja će 2022. godine biti lansirana na Jupiter.

Da se naporan rad i kvalitet u oblasti nauke zaista i isplate dokazuje primer novosadskog BioSense centra i njenog naučnika Jovana Matovića, kojeg su eminentni stručnjaci Evropske svemirske agencije pozvali da patentiraju uređaje koji će se prikačiti na sondu, a sve sa ciljem da njeno lansiranje u svemir jednog dana možda i dokaže da postoje uslovi za život i na drugoj planeti.

Međutim, put će biti dugačak, a predsednica BioSense centra dr Vesna Crnojević Bengin objašnjava da zadatak nije nimalo lak.

“Kada sonde lete kroz svemir, na njima radi čitav niz uređaja koje se u svom radu greju na isti način na koji se greju neki obični uređaji koje svakodnevno koristimo. Ta toplota mora da se odvede sa sonde kako se ona ne bi pregrejala. Od nas se traži da, koristeći MEMS – mikro elektromehaničke sisteme, napravimo male uređaje koji će se prikačiti na sondu i sprečavati pregrevanje. Ovi uređaji moraju da budu vrhunski, kako bi radili neprestano osam godina, ali i veoma lake, kako ne bi predstavljale opterećenje pri lansiranju. ovo rešenje će biti oko deset puta lakše nego prethodno”, kaže dr Crnojević Bengin.

Ona navodi da će radovi na aparatima trajati oko pet godina, nakon čega će, ukoliko se pokažu isplativim, na njima raditi ispitivanja sve do 2022. godine, kada se sonda lansira u svemir.

“Evropska svemirska agencija je za ovu sondu ugovorila saradnju sa 16 država EU, i sa naučnicima iz SAD i Japana. Zajednički ćemo stići do jednog vrednog rezultata, od velikog značaja za čovečanstvo, ukoliko se jednog dana stvori mogućnost života na Jupiteru”, kaže za naš portal ova naučnica.

Kako dodaje, naučnici u Srbiji dobili su priliku da budu u delu najveće elite u nauci, a oni to zaista i zaslužuju.

Izvor: 021.rs