Početna Gradske teme Vreme i novac glavni krivci? 45% Novosađana ne posećuje ustanove kulture!

Vreme i novac glavni krivci? 45% Novosađana ne posećuje ustanove kulture!

0

ballet-534357_1920

Nešto manje od polovine Novosađana, tačnije 45,3 % ispitanika, u poslednjih šest meseci nije posetilo nijednu od kulturnih ustanova, dok je za građane Novog Sada, koji su to činili, omiljena destinacija za “konzumaciju” kulture bioskop, koji je u istom periodu posetilo 21,8 % građana.

Odmah iza bioskopa, našlo se pozorište, koje je protekloj polovini godine, obišlo 19,9 ispitanika. Tek desetina Novosađana bila je u poslednjih šest meseci gost muzeja i galerija. Samo 6,4% njih posetilo je muzeje, dok je svega 5,9% sugrađana u istom periodu posetilo galerije.

Vreme i novac glavni krivci

Kao osnovni razlog zbog kojeg Novosađani ne posećuju ustanove kulture je vreme. Ovaj faktor ističe čak 21,7% ispitanika. Drugi najčešći odgovor je novac, koji je problem kod 12% Novosađana, dok 10,4 % ispitanika uopšte nema naviku da posećuje ustanove kulture. Jednom delu Novosađana zdravstveno stanje ne dozvoljava da obilaze kulturne ustavnove (4,2%), dok 3,1% kao razlog navode to što nemaju društvo za posete kulturnim institucijama.

*Agencija “Ninamedia” Research sprovela je istraživanje telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika, na teritoriji Grada Novog Sada.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com