Početna Gradske teme Vrtići uskoro poskupljuju i zavisiće od visine prihoda roditelja

Vrtići uskoro poskupljuju i zavisiće od visine prihoda roditelja

0

Prema novom predlogu Zakona o obrazovanju i vaspitanju, cena vrtića ubuduće mogla bi da poskupi – po njemu lokalna samouprava neće morati da dotira 80 odsto ekonomske cene kao do sada.

Za razliku od aktuelnog zakona koji predviđa da lokalna samouprava plaća 80 odsto ekonomske cene vrtića a roditelji 20 odsto, u predlogu Zakona o obrazovanju i vaspitanju predviđa se da lokalne samouprave plaćaju “do 80 odsto”, što je zamerio poslanik Srpske demokratske stranke Nenad Konstatinović. Ukazao je da bi se time dao prostor podizanja i duplo većih cena vrtića.

– Izradiće se socijalna karta. Nema smisla da ljudi različitih prihoda plaćaju istu cenu. Ima onih koji su bogati, a koriste što je vrtić jeftin, a onda nema sredstava za one kojima treba. Zbog toga će se raditi socijalna karta roditelja – izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević tokom rasprave o predlogu ovog zakona, pravdajući ovakav potez time što mnoge lokalne samouprave nemaju sredstava da ispune kvotu od 80 odsto koja je “zakucana”. Ministar je dodao da će tako lokalne samouprave same moći da odrede koliko mogu da izdvoje za ovu stavku.

Ekonomska cena boravka mališana u vrtićima razlikuje se širom Srbije, koja zavisi od troškova održavanja objekta i u proseku iznosi oko 20.000 dinara po detetu.

Ekonomska cena boravka deteta u vrtiću Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu iznosi 20.000 dinara, ali roditelji plaćaju 4.028 dinara, odnosno 20 odsto. Za porodice koje primaju dečji dodatak cena državnog obdaništa je 2.675 dinara, a za onu koja pohađaju predškolsku nastavu u okviru vrtića cena je 3.743 dinara. Mališani sa posebnim potrebama, deca ratnih vojnih invalida i višečlane porodice za treće, četvrto ili peto dete ne plaćaju ništa.

Postavlja se pitanje koliki teret bi pao na roditelje ukoliko se zakon usvoji nakon završene rasprave.

Isto bi važilo i za privatne vrtiće

Tek pojedini gradovi subvencionišu i troškove boravka dece u privatnim vrtićima. U prvih osam meseci 2017. godine iz kase grada Beograda izdvojeno je ukupno 1,3 milijardi dinara za ovu subvenciju po istim principima. Istu praksu sprovodi i Novi Sad i Kragujevac odnedavno. Ako se usvoji nov predlog, lokalne samouprave bi mogle manje da dotiraju i za ovu uslugu, a treba imati na umu da mnogi privatni vrtići su znatno skuplji od državnih.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Pixabay