Početna Gradske teme Vučević: Moraćemo da menjamo navike u bacanju smeća

Vučević: Moraćemo da menjamo navike u bacanju smeća

0

– Svi moraju biti spremni da usvoje nove navike separacije otpada u svojim domaćinstvima, a sve ostale zakonske regulative i administrativne stavke će se lako rešiti – poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je na prvoj konferenciji “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva” u Novom Sadu rekao da je problem šta da radimo sa našim otpadom, i da je potrebno razumeti da ono što ne znamo gde da deponujemo, treba da iskoristimo kao ekonomski potencijal.

“Ono što nam je minus to ustvari je plus, ali mi moramo da promenimo naše navike, naša razmisljanja i da razumemo šta je ono šta će biti u budućnosti”, rekao je Vučević.

Cilj konferencije je jačanje svesti ključnih lokalnih partnera o značaju odgovornog upravljanja otpadom, a govorilo se o pricipima takozvane cirkularne ekonomije i preneta nordijska iskustva i znanja o toj oblasti.

Kako je rečeno, veći deo otpada završava na deponijama, što predstavlja veliki ekološki izazov na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou, ali to je i prilika u okviru cirkularne ekonomje za bolji i bežbedniji način upravljanja otpadom.

“Govorimo o jednoj veoma modernoj, aktuelnoj temi koja bi se mogla najjednostavnije i najprostije objasniti kao krug između proizvodnje otpada i proizvodnje. Ako malo bolje razmislimo to je društveni napor, vraćanje normalnosti”, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

On je dodao da ta normalnost predstavlja usvajanje zdravih navika svakog pojedinca u cilju pomaganja ovoj oblasti.

Nordijska iskustva primer su za buduća strateška planiranja upravljanja otpadom na svim nivoima, gde je svakako pored donosioca odluka ključan partner i privreda.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn istakla je značaj edukacije najmlađih o pravilnom tretmanu otpada, jer će, kako je rekla, oni učiti svoje roditelje.

Norveški ambasador Jern Jelstad izjavio je da su potrebne inovacije, ali i društveno – korporativna i građanska odgovornost u prelasku na obnovljivu ekonomiju.

Skup su organizovali ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske, pod okriljem Nordijskog saveta ministara u partnerstvu sa Privrednom komorom Vojvodine, Nordijskom poslovnom alijansom, NALED-om, kao i sa Skupštinom AP Vojvodine, Gradom Novim Sadom i Privrednom komorom Srbije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Grad Novi Sad