Početna Gradske teme Vučević primio predstavnike Udruženja “Veliko kolo”

Vučević primio predstavnike Udruženja “Veliko kolo”

veliko kolo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas članove Folklornog udruženja “Veliko kolo“, organizatora nedavno održane manifestacije “Veliko kolo za Ginisa” u tom gradu i poručio da se svi nadaju da će za godinu dana stići vest da je oboren Ginisov rekord.

Na novosadskim ulicama i bulevarima 4. oktobra oko 12.000 folkloraca, spojenih u “lanac” dug oko šest kilometara, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigrali su veliko kolo u nameri da se obori Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

Uz gradonačelnika, domaćin folklorcima u Svečanoj sali Gradske kuće bio je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović koji je Folklornom udruženju “Veliko kolo” čestitao na odličnoj organizaciji koju su sproveli sa velikim brojem učesnika, a posebno se zahvalio deci i svim učesnicima koji su svojim folklornim umećem poslali u svet lepu sliku iz Novog Sada.

Veliko kolo odigrano u našem gradu predstavlja svojevrsnu prezentaciju sloge, jedinstva i negovanja tradicije i kulture, a tome su svedočile hiljade građana koji su neposredno uživali u priređenom spektaklu na novosadskim bulevarima i ulicama“, rekao je Vučević.

On je dodao da se svi nadaju da će za godinu dana stići dobre vesti da je uspešno oboren Ginisov rekord, kako po broju učesnika u narodnoj nošnji, tako i po dužini igranja u kolu i drugim kategorijama.

Prema Vučevićevim rečima, Grad je kroz Gradsku upravu za kulturu podržao taj projekat koji će, kako je kazao, svakako biti istaknut kao jedan od bitnih činilaca i aduta za kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Direktor Udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović se zahvalio gradonačelniku na prijemu, a kao posebno značajnu istakao je veliku podršku Grada, Gradskih uprava i javnih preduzeća u Novom Sadu.

On je rekao da su učesnici “Velikog kola” bili članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije i iz još deset zemalja, a da je ukupno oko 12.000 igrača tog dana bilo na ulicama Novog Sada.

Trenutno se prikuplja i priprema materijal za komisiju u Londonu, a rezultati za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda se čekaju oko godinu dana. Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu igrali su članovi kulturno-umetničkih društava, deca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije.

Autor: Tanjug