Početna Gradske teme Vučević primio predstavnike Udruženja “Veliko kolo”

Vučević primio predstavnike Udruženja “Veliko kolo”

0

veliko kolo

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas članove Folklornog udruženja “Veliko kolo“, organizatora nedavno održane manifestacije “Veliko kolo za Ginisa” u tom gradu i poručio da se svi nadaju da će za godinu dana stići vest da je oboren Ginisov rekord.

Na novosadskim ulicama i bulevarima 4. oktobra oko 12.000 folkloraca, spojenih u “lanac” dug oko šest kilometara, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigrali su veliko kolo u nameri da se obori Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

Uz gradonačelnika, domaćin folklorcima u Svečanoj sali Gradske kuće bio je i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović koji je Folklornom udruženju “Veliko kolo” čestitao na odličnoj organizaciji koju su sproveli sa velikim brojem učesnika, a posebno se zahvalio deci i svim učesnicima koji su svojim folklornim umećem poslali u svet lepu sliku iz Novog Sada.

Veliko kolo odigrano u našem gradu predstavlja svojevrsnu prezentaciju sloge, jedinstva i negovanja tradicije i kulture, a tome su svedočile hiljade građana koji su neposredno uživali u priređenom spektaklu na novosadskim bulevarima i ulicama“, rekao je Vučević.

On je dodao da se svi nadaju da će za godinu dana stići dobre vesti da je uspešno oboren Ginisov rekord, kako po broju učesnika u narodnoj nošnji, tako i po dužini igranja u kolu i drugim kategorijama.

Prema Vučevićevim rečima, Grad je kroz Gradsku upravu za kulturu podržao taj projekat koji će, kako je kazao, svakako biti istaknut kao jedan od bitnih činilaca i aduta za kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Direktor Udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović se zahvalio gradonačelniku na prijemu, a kao posebno značajnu istakao je veliku podršku Grada, Gradskih uprava i javnih preduzeća u Novom Sadu.

On je rekao da su učesnici “Velikog kola” bili članovi kulturno-umetničkih društava iz Srbije i iz još deset zemalja, a da je ukupno oko 12.000 igrača tog dana bilo na ulicama Novog Sada.

Trenutno se prikuplja i priprema materijal za komisiju u Londonu, a rezultati za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda se čekaju oko godinu dana. Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu igrali su članovi kulturno-umetničkih društava, deca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije.

Autor: Tanjug