Početna Gradske teme Vučević: Raspisaće se konkurs za nove murale

Vučević: Raspisaće se konkurs za nove murale

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da mu kod trenutno svakodnevnih protesta koji se odvijaju na ulicama Novog Sada i drugih gradova u Srbiji, smeta skrivanje iza studenata i skrnavljenje grada.

Vučević, koji je ujedno i potpredsednik SNS, u intervju Blicu je naveo da ne veruje da je do protesta došlo spontano, pre svega jer su “munjevitom brzinom organizovani” pa se čini da je to bio unapred pripremljen scenario za poraz opozicije na predsedničkim izborima. On smatra da je Vlada dobro odreagovala i da su protesti u redu ako nisu nasilni.

– Osnova demokratije i jeste u tome da politička većina poštuje političku manjinu, da uvažava njene poglede i stavove, ali i to da politička manjina mora da prizna odluku političke većine u državi. Izbori su prošli, građani su izabrali, i mi moramo da idemo dalje, da radimo. Ko ima viška vremena, neka šeta. U Novom Sadu šetaju kad hoće i kuda hoće. Meni lično smeta to skrivanje iza studenata, verbalno nasilje i skrnavljenje Novog Sada, jer svako malo osvanu grafiti i uvredljive poruke na javnim objektima, baš na trasi kojom prolaze oni koji protestuju. To ne sme da se toleriše, niti da se dozvoli da te sramotne poruke sa zidova siđu na ulice – naveo je Vučević.

On kaže da još nije utvrđeno ko stoji iza krečenja murala francuskog umetnika Remeda.

– To još uvek nije utvrđeno iako sam zahtevao da se istraga ubrza i da se utvrdi ko je vozilom ulazio i izlazio iz centra grada, što je moguće samo uz posebne kartice. U interesu je da se ta stvar raščisti, da više ne prave lakrdiju od svega toga, crtaju uvredljive sadržaje… Više je nego jasno da je ceo događaj ispolitizovan, te da mnogi “zaštitnici” murala nisu ni znali da on postoji. Moja je ideja da se raspiše konkurs za nove murale i verujem da će biti prihvaćena jer brojne projekte pripremamo u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021. Voleo neko ovu vlast ili ne, njene uspehe ne možete tako lako sakriti.

On je za Blic naveo i da očekuje da Aleksandar Vučić ostane na čelu SNS-a po stupanju na predsedničku funkciju.

Izvor: Blic