Početna Gradske teme Vučević: Redovan rok za lokalne i pokrajinske izbore je u decembru

Vučević: Redovan rok za lokalne i pokrajinske izbore je u decembru

srd_7991

Član predsedništva Srpske napredne stranke i predsednik Gradskog odbora SNS u Novom Sadu Miloš Vučević izjavio je danas da bi lokalni i pokrajinski izbori trebalo da se održe u decembru ove godine i da bi u se u tom slučaju radilo o redovnim izborima.
Vučević, koji je i gradonačelnik Novog Sada, rekao je Tanjugu da se kao redovan izborni rok smatra održavanje izbora do šest meseci pre navršavanja pune četiri godine od prethodnih izbora i da je to nepisano političko pravilo.

Kao primer da se to dešavalo i ranije u izbornoj praksi u Srbiji, Vučević je naveo izbore iz maja 2008. godine, koji su bili redovni iako su održani četiri – pet meseci pre ispunjenja punog mandata.

On je podsetio da su pre toga lokalni i pokrajinski izbori održani u septembru 2004. godine, odnosno sredinom oktobra, kada je bio drugi krug pokrajinskih izbora.

“Tada Demokratska stranka nije govorila da je važan svaki mesec, odnosno, da bude pun kapacitet iskorišćen u tom mandatu”, rekao je Vučević i dodao da ne razume šta znači razlika od dva – tri meseca.

To, kako je rekao, “ništa dramatično neće promeniti, posebno imajući u vidu da je ozbiljno narušen legitimitet pre svega pokrajinske administracije”.

Na pitanje kakav rezultat očekuje na predstojećim izborima, Vučević je rekao da veruje u pobedu SNS i da u toj stranci očekuju dobar izborni rezultat, ali i da su svesni svoje odgovornosti.

“U Novom Sadu ćemo polagati račun za ono što smo radili prethodne tri i po godine, izaći ćemo sa programom kako vidimo razvoj grada u naredne četiri godine, a građani će o tome glasanjem dati sud”, kazao je Vučević i ponovio da je ubeđen u pobedu SNS.

On je pozvao birače da se “opredele za političku stabilnost” i da ne glasaju za, kako je rekao, “čitav spektar političkih opcija od krajnje levice do krajnje desnice”, već da glasanjem omoguće onoj opciji koja dobije najveću podršku birača da ima kapacitet da donosi odluke, ali i da odgovara za te odluke.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu se, kao nigde u Srbiji, glasa za ogroman broj stranaka, a onda se “ceo grad šokira postavljajući pitanje ko je sve ušao u gradski parlament ili ko sve čini gradsku vlast ili opoziciju”.

“Utisak mi je da u Novom Sadu imate malo i nekog inaćenja, pa se glasa za 10-15 lista i onda sledi šokiranje celog grada ko nam je sve ušao u skupštinu, svi sa gađenjem pričaju o koalicijama i političkim spajanjima radi pravljenja većine. Možda će neko da kaže da je to dokaz demokratičnosti, ja bih rekao da tu nekad ima i nezakonitih radnji, ali ponavljam, ima i nekog novosadskog inaćenja, a inatimo se sami sebi. Meni je to potpuno nejasno”, istakao je Vučević.

On je naglasio “građani odlučuju o sastavu Skupštine Grada, a iz tog sastava će se uvek formirati većina”.

Vučević je pre sedam dana ponovo izabran za predsednika Gradskog odbora SNS Novi Sad, a kako je najavio sigurno će biti razlike u funkcionisanju tog odbora u odnosu na prethodni mandat u kom je bio na njegovom čelu.

On je pojasnio da nije isto predvoditi odbor sa 5.000 članova, koliko su naprednjaci imali članova u Novom Sadu 2011. godine i sa 22.000 članova koliko sada broji Gradski odbor.

“Raduje me činjenica da smo dobili gotovo 40 odsto novih predsednika mesnih odbora, što je po meni odraz demokratičnosti unutar stranke. Iako je stranka na vlasti pobeđivala i ostvarivala sve bolje rezultate, nikome nije bilo zacementirano mesto u gradskom odboru, već su članovi mesnih organizacija odlučivali o tome ko će ih predvoditi i predstavljati u gradskom odboru”, rekao Vučević.

Govoreći o stranačkom zapošljavanju, Vučević je rekao da je njegova pozicija takva da su na njega svi ljuti.

“Javnost ima utisak da se stalno zapošljava po stranačkoj liniji i da je to jedini modalitet zapošljavanja, a sa druge strane moji stranački prijatelji i kolege su nezadovoljni i misle da nisu dovljno uvaženi, da nisu zaposleni, da nisu dobili podršku kakvu su trebali dobiti od svoje stranke, tako sam ja stalno između čekića i nakovnja i u poziciji da se svi na mene ljute”, kazao je Vučević.

On je rekao da je stranačko zapošljavanje “patentirala” DS masovnim zapošljavanjem u javnom sektoru i da je to postalo uvreženo mišljenje posebno u lokalnim samoupravama.

Vučević je rekao da se sada ulažu napori da se napravi diskontinuitet sa tom politikom, ali da ti napori ne nailaze uvek na odobravanja čak ni u njegovom okruženju.

“Većina ljudi koja osuđuje stranačko zapošljavanje, kada se nađe u prilici, očekuje da dobije takvu podršku. Nismo često iskreni jedni prema drugima i ne želimo da na sopstvenom primeru pokažemo da stvari treba menjati, jer taj primer najopipljiviji, najviše boli i najviše košta”, istakao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada na kraju je naglasio da ni on, ni SNS nemaju razloga da bilo čega stide, jer kako je rekao, “nisu ni razarali ni krali ni Novi Sad ni državu Srbiju, nisu pravili afere, ni pljačkali građane praveći pljačkaške privatizacije, niti su opljačkali Razvojnu banku Vojvodine ni fondove, a ni upropastili javni sektor”.

“Možda građani od nas očekuju da brže rešavamo probleme, i treba da očekuju i treba da bude pozitivnog pritiska da još više radimo, nemamo mi razloga da se od bilo koga skrivamo, pa ni od članova stranke”, zaključio je Vučević.

Autor: Tanjug