Početna Gradske teme Vučić uručio stipendije “Dositeja” najboljim studentima

Vučić uručio stipendije “Dositeja” najboljim studentima

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je sinoć, na svečanosti u Novom Sadu stipendije “Dositeja”, najboljim studentima novosadskog i beogradskog Univerziteta.

Svečanosti u Srpskom narodnom požorištu u Novom Sadu, prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučić je studentima poručio da su pokazali da su izuzetni, da su postigli uspeh, i da oni svakako jesu budućnost, na koje država i društvo moraju da računaju, ali i da ih očekuje više obaveza i veća odgovornost u svemu što budu radili.

“Svi će da vam kažu da ste vi budućnost, i to je tačno, ali vi ćete u budućnosti, zbog vašeg stava, truda, rada, imati i mnogo veću odgovornost, i više obaveza. Nemojte da računate da je lak period pred vama, jer ste pokazali da imate više sposobnosti od drugih”, rekao je Vučić.

“Na vas društvo i država moraju da računaju”, poručio im je predsednik.

Kako je dodao, budući da su kao najbolji dobili stipendije, pokazali su izuzetnost, pokazali da su želeli uspeh i, pre svega, da su razmišljali kakva je njihova budućnost, zbog čega zaslužuju čestitke.

“Ove stipendija je nešto što vas dodatno obavezuje, kao i svaki orden i odlikovanje. Posle ovoga, uvek morate da radite bolje i više”, rekao je Vučić i dodao da nije važno da li i kog političara vole ili ne vole, već da je važnije da poštuju svoju državu.

Ispričao im je i svoje iskustvo, iz kojeg je naučio jednu životnu lekciju, kada je, kao student bio stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, što je bio prvi novac koji je zvanično dobijao, poželeo da uzvrati majci i kupio usisivač, na rate, od 100 maraka mesečno.

“Nije mi izgledalo mnogo, ali nekako sam shvatio da su mi na kraju svakog meseca, kada je trebalo da platim 100 maraka, bile velike k’o kuća, kao cela stipendija. I tada sam zaključio – samo što manje da se zadužuješ, i to gledam i danas da činim”, posavetovao ih je Vučić.

Poručio im je i da su oni ti koji će na različite načine da doprinose budućnosti svoje zemlje, kao i da je znanje jedino što niko ne može nikada da im oduzme.

“Imovinu mogu da vam oduzmu, svakakve probleme možete da imate, ali znanje ne mogu da vam uzmu nikada”, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i da je pred svima nama teško vreme, i najteža zima sa kojom ćemo se suočiti i to ne svojom krivicom.

“Vreme koje je pred nama, ne našom krivicom, je vreme koje dolazi krivicom velikih koji vole da se tuku i svađaju oko plena i vode svet u skladu svojim interesima, a ne sa pravom i pravdom”, poručio je Vučić.

On je zato pozvao najbolje studente da se spremaju i svoje znanje stave u svrhu napretka zemlje kao i u svrhu svoje porodice i svog uspeha.

Vučić je studentima čestitao na trudu, radu, marljivosti i izuzetnosti, kao i njihovim roditeljima koji su takođe uložili truda i energije u to da bi im omogućili ovakve rezultate.

“Dobrodošli u svet odraslih i do nivoa odgovornosti i većih obaveza nego do juče”, poručio je Vučić i studentima poželeo još mnogo nagrada, pobeda i uspeha.

Rečima “Vi ste šampioni” završio je obraćanje najboljim studentima na svečanosti u Novom Sadu.

Vučević: Vaši uspesi znače izvesniju budućnost za sve nas

Vučević je studentima poručio da su njihovi uspesi merilo kvaliteta i da znače izvesniju budućnost za sve nas.

“Sve što radi država Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, radi da izgradi puteve, da vi ostanete ovde i da zajedno pravimo bolju Srbiju”, rekao je Vučević.

Stipendija “Dositeja”, koju dodeljuje Fond za mlade talente, namenjena je talentovanim i najuspešnijim učenicima i studentima, u Srbiji, i u inostranstvu.

Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata i namenjena je različitim uzrastima i stepenima obrazovanja – najboljim studentima završnih godina osnovnih i master akademskih studija, najboljim studentima studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu,učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima.

Na sednici Fonda za mlade talente početkom prošlog meseca, usvojena je lista 1.540 dobitnika stipendije po konkursu za stipendiranje do 1.050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija u Srbiji, za školsku 2021/22. godinu.

Od 2.131 kandidata koji su se prijavili, 1.050 studenata dobilo je stipendiju za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 490 studenata za završnu godinu master akademskih studija.

Na inicijativu ministra i predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića i ove godine stipendiju je dobilo 50 studenata više nego prošle godine, a iznos stipendije povećan je sa 30.000 na 32.000 dinara.

Krajem juna, ministar je dodelio stipendije za najbolje studente Univerziteta u Nišu, a zatim i Univerziteta u Kragujevcu.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad