Početna Gradske teme Wunderkind: Ima samo dve godine, a već tečno čita i ćirilicu i...

Wunderkind: Ima samo dve godine, a već tečno čita i ćirilicu i latinicu (video)

marko111-620x350

Dečak Marko Živković iz Novog Sada tečno čita ćirilicu, vrlo dobro latinicu, a pomalo čita i engleski alfabet, što ne ne bi bilo iznenađujuće da Marko nema samo dve godine. Prema rečima njegovih roditelja, naučio je da čita sa 22 meseca.

– To je sve počelo kroz igru, ja sam mu pokazivao kartice sa slovima, sa nekih manje od godinu dana, i mene je fasciniralo što je vrlo lako zapamtio sva ta slova kasnije smo imali kartice sa rečima i slikama i prvo je pamtio slike i posle povezivao sa rečima sve je to išlo nekako spontano – kaže Markov tata za RTV.

– Najveća zasluga je to što kod kuće nemamo televizor, televiziju ne gleda ni kad ode kod babe i dede, više je okrenut ovome, valjda zato što je sve kroz igru – kaže Markova mama.

Marko stalno ide u knjižaru, “Mala Velika knjiga” i svojim nesvakidašnjim umećem stekao je privilegije.

– Kad sam otkrio da Marko ume da čita mislio sam da je to sjajno i vodio sam ga na sajam knjiga u Beograd i sve ih je fascinirao – kaže Radmilo Mulić iz knjižare “Mala velika knjiga”.

Stručnjaci navode koliku ulogu u Markovom znanju ima rano učenje, a koliku potencijal sa kojim je rođen.

– Rana stimulacija utiče na svako dete, samo je pitanje kakav je kapacitet – kaže Ranko Rajović iz udruženja MENSA.

Markovi roditelji navode da sa njim kroz igru ove veštine uče samo 15 minuta dnevno, a u MENSI potvrđuju da nije potrebno mnogo vremena, samo je važno da se to radi na pravi način.

Pogledajte video:

Izvor: RTV
Foto: printscreen