Početna Gradske teme Za deceniju podneto 1.800 prijava za šumsku krađu

Za deceniju podneto 1.800 prijava za šumsku krađu

0

Bespravna seča u vojvođanskim šumama sve je veći problem. U poslednjih 10 godina nelegalno je posečeno 10 hiljada 200 kubnih metara stabala, za šta je podneto 1.800 prekršajnih i krivičnih prijava za šumsku krađu, kažu u javnom preduzeću “Vojvodina šume”. Najviše štete, kako ističu, pretrpelo je šumsko gazdinstvo “Banat Pančevo”.

U proseku, godišnje se u vojvođanskim šumama bespravno poseče drva u vrednosti većoj od pet miliona dinara. Tokom zime krađa je više, a najveći deo lopova čine, ne oni koji nemaju drugi način da se ogreju, već preprodavci drveta, kažu u “Vojvodina šumama”.

– U prethodnoj godini je između 1.600 i 1.700 metara kubnih drvne zapremine bespravno posečeno i podneto je više od 270 prijava, što ukazuje na taj neki trend povećanja šteta – kaže Bojan Tubić iz JP “Vojvodina šume”.

Preduzeće “Vojvodina šume” ima organizovanu čuvarsku službu, i od kada su 2015. čuvari šuma dobili status službenih lica, čime i veća ovlašćenja, bolji su rezultati u suzbijanju šumskih krađa, pokazuju podaci.

– Preko čuvarske službe se trudimo da suzbijamo ta krivična dela, imamo i dobru saradnju sa policijom – ističe Tubić.

Osim finansijskih gubitaka, šumske krađe ostavljaju i mnogo ozbiljnije posledice, i to po životnu sredinu, kažu u novosadskom Pokretu gorana.

– To predstavlja problem samim tim što mi ostajemo bez tog drveća koje nam pruža kiseonik, zaštitu od aero-zagađenja, zaštitu od buke. Kada posečemo drveće, vrlo lako može doći i do erozije tla – kaže Sonja Konjović iz Pokreta gorana Novog Sada.

Za krivično delo šumska krađa može se izreći novčana kazna ili kazna jedne godina zatvora ako se bespravno poseče više od jednog kubika drva, dok se seča preko pet kubika ili u zaštićenim područjima kažnjava novčanom kaznom ili kaznom do tri godine zatvora.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay