Početna Gradske teme Za dva meseca kod Najlona novi semafor

Za dva meseca kod Najlona novi semafor

0

Pripreme za postavljanje semafora kod Najlon pijace, tačnije na raskrsnici ulica Temerinske, Dr Jovana Andrejevića i Živojina Ćuluma, počele su pre desetak dana, s tim da je rok za završetak svih radova dva meseca.

Semaforizacija raskrsnice i rekonstrukcija dela pešačkih i biciklističkih staza, sa obe strane kolovoza, kao i gradnja novih koštaće oko 20,5 miliona dinara, s PDV-om.

Saobraćaj kod Najlon pijace regulisan je horizontalnom i vertikalnom signalizacijom i, kako je u tenderskog dokumentaciji svojevremeno objašnjeno, raskrsnica Temerinske, Dr Jovana Andrejevića i Živojina Ćuluma predstavlja opasno mesto, na kojem su se dešavale saobraćajne nezgode, a gužve su velike, pogotovo vikendom kada veliki broj građana dolazi na Najlon. Imajući u vidu gužve na Najlonu, pogotovo vikendom, kao i veliku gustinu saobraćaja u tom delu grada, te blizinu autobuskih stajališta, pijace, neohodno je semaforom regulisati kretanje pešaka, biciklista i vozila.

Projektanti su predvideli i rekonstrukciju dela pešačkih i biciklističkih staza, s obe strane kolovoza, kao i gradnju novih. Na mestu oštećenih površina u zoni prelaza planirana je nova asfaltna konstrukcija, koja bi, uvođenjem taktilnih ploča i rampi blagog nagiba, trebalo da omogući nesmetano kretanje slabovidim i osobama s invaliditetom. Opremanje raskrsnice svetlosnom signalizacijom i pešačkim tasterima za aktivaciju zvučnog signala, omogućiće bezbedan prelaz pešaka preko kolovoza, kao i uključivanje vozila sa sporednih prilaza na Temerinsku ulicu.

Podsećanja radi, nakon tri neuspele javne nabavke, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije sprovela je pregovarački potupak za izgradnju saobraćajnih površina i semafora na raskrsnici Temerinske, Dr Jovana Andrejeveća i Živojina Ćuluma, te je ugovor zaključen s novosadskim firmama “Montop pro”, JKP “Put”, “Gratel” i “Geoada”.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay