Početna Gradske teme Za počasnog građanina opštine Temerin proglašen član komisije za dodelu priznanja

Za počasnog građanina opštine Temerin proglašen član komisije za dodelu priznanja

Počasni građanin opštine Temerin za 2021. godinu je prof. dr Imre Nađ, a on je ovu titulu dobio za “rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu“.

Njega su za ovo priznanje predložili predsednik skupštine opštine Robert Pastor, član opštinskog veća Slavko Todorović, Nikola Ember i Zoran Svitić.

Zanimljivo je to da je Nađ, od 2019. godine kada je ustanovljen Dan opštine Temerin (1. jul), jedan od sedam članova Komisije za dodelu zvanja i priznanja koja odlučuje ko je dostojan ove nagrade.

Kako se navodi u Odluci o ustanovljenju zvanja počasni građanin, ovo zvanje se dodeljuje fizičkim i pravnim licima, kao i drugim organizacijama, čija delatnost ili životno delo u oblasti nauke, privrede, preduzetništva, socijalne zaštite i drugih oblasti doprinosi razvoju, očuvanju tradicija i afirmaciji opštine Temerin.

Imre Nađ je redovan profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od devedesetih godina radio je kao viši naučni saradnik u Centru za regionalna istraživanja Mađarske akademije nauka, gde je jedno vreme bio rukovodilac Institutau Bekeščabi. Učestvovao je i vodio niz međunarodnih projekata i radio na koncipiranju strategija regionalnog razvoja.

Uz diplomu potpisanu od strane predsednika opštine, počasni građanin Temerina dobija i novčanu nagradu, čiju visinu utvrđuje Opštinsko veće.

Osim Nađa, za priznanje počasni građanin Temerina bila je predložena Katarina Kiš, koju je predložilo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva. Oni su smatrali da Kiš zaslužujue da joj se oda priznanje za neprofitni zoo vrt koji održava svojim sredstvima i skromnim primanjima. Ovaj zoo vrt postoji već tri decenije, a Kiš ga je otvorila sa svojim suprugom.

U njemu mnoga deca po prvi put, i to besplatno, mogu da vide američkog rakuna, srnu, grivastog pavijana, australijskog emua i druge životinje. Vlasnica hranu za životinje kupuje uz pomoć donacija opštine i ljubitelja životinja. Cena ulaznice nije određena, svako daje koliko može.

Za Dan opštine dodeljuje se i priznanje “Za Temerin”, koja su ove godine dobili Dom zdravlja “Temerin”, KUD “Vuk Karadžić” i MKUD “Sirmai Karolj”.

Izvor: 021.rs
Foto: Wiki