Početna Gradske teme Za počasnog građanina opštine Temerin proglašen član komisije za dodelu priznanja

Za počasnog građanina opštine Temerin proglašen član komisije za dodelu priznanja

0

Počasni građanin opštine Temerin za 2021. godinu je prof. dr Imre Nađ, a on je ovu titulu dobio za “rad i dostignuća od posebnog značaja za opštinu“.

Njega su za ovo priznanje predložili predsednik skupštine opštine Robert Pastor, član opštinskog veća Slavko Todorović, Nikola Ember i Zoran Svitić.

Zanimljivo je to da je Nađ, od 2019. godine kada je ustanovljen Dan opštine Temerin (1. jul), jedan od sedam članova Komisije za dodelu zvanja i priznanja koja odlučuje ko je dostojan ove nagrade.

Kako se navodi u Odluci o ustanovljenju zvanja počasni građanin, ovo zvanje se dodeljuje fizičkim i pravnim licima, kao i drugim organizacijama, čija delatnost ili životno delo u oblasti nauke, privrede, preduzetništva, socijalne zaštite i drugih oblasti doprinosi razvoju, očuvanju tradicija i afirmaciji opštine Temerin.

Imre Nađ je redovan profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od devedesetih godina radio je kao viši naučni saradnik u Centru za regionalna istraživanja Mađarske akademije nauka, gde je jedno vreme bio rukovodilac Institutau Bekeščabi. Učestvovao je i vodio niz međunarodnih projekata i radio na koncipiranju strategija regionalnog razvoja.

Uz diplomu potpisanu od strane predsednika opštine, počasni građanin Temerina dobija i novčanu nagradu, čiju visinu utvrđuje Opštinsko veće.

Osim Nađa, za priznanje počasni građanin Temerina bila je predložena Katarina Kiš, koju je predložilo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva. Oni su smatrali da Kiš zaslužujue da joj se oda priznanje za neprofitni zoo vrt koji održava svojim sredstvima i skromnim primanjima. Ovaj zoo vrt postoji već tri decenije, a Kiš ga je otvorila sa svojim suprugom.

U njemu mnoga deca po prvi put, i to besplatno, mogu da vide američkog rakuna, srnu, grivastog pavijana, australijskog emua i druge životinje. Vlasnica hranu za životinje kupuje uz pomoć donacija opštine i ljubitelja životinja. Cena ulaznice nije određena, svako daje koliko može.

Za Dan opštine dodeljuje se i priznanje “Za Temerin”, koja su ove godine dobili Dom zdravlja “Temerin”, KUD “Vuk Karadžić” i MKUD “Sirmai Karolj”.

Izvor: 021.rs
Foto: Wiki