Početna Gradske teme Za sada bez poskupljenja vrtića u Novom Sadu

Za sada bez poskupljenja vrtića u Novom Sadu

Novi Sad za sada neće povećavati cene vrtića, ali se u narednih godinu ili dve mogu očekivati korekcije, saznaje “021” nezvanično u Gradskoj upravi.

Nakon poslednjih izmena Zakona o predškolskom obrazovanju dozvoljeno je lokalnim samoupravama da smanje procenat sufinansiranja boravka dece u vrtiću ispod 80 odsto, što znači da učešće roditelja, umesto 20 procenata, sada može biti i veće. Zakon je ostavio lokalnim vlastima da same odrede koliko će to biti.

Kako su za “021” naveli u Gradskoj upravi, trenutno se ne razmatra mogućnost da se u Novom Sadu promeni procenat i iz budžeta će se i dalje izdvajati suma koja će pokrivati 80% troškova boravka dece u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”.

S druge strane, kako je budžet grada vrlo opterećen ovim izdvajanjem, jer je ono najveći pojedinačni trošak gradske kase i iznosi oko dve milijarde dinara godišnje, odnosno oko 10% budžeta, za očekivati je da će u narednom periodu, u sledećih godinu ili dve, morati da se obave određene korekcije cena da bi se smanjio pritisak na budžet.

U Gradu navode da Novosađani plaćaju najniže cene boravka dece u vrtićima u Srbiji, ali i da će pre bilo kakvog poskupljenja uslediti analize i proračuni kako to ne bi bio veliki udar na džep građana, a da se smanje subvencije iz gradske kase. Kako su nam naveli u Gradu, trenutno je prioritet reorganizacija “Radosnog detinjstva”, koje od početka naredne godine treba da se pretvori u sedam zasebnih predškolskih ustanova.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay