Početna Gradske teme Za sanaciju osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi izdvojeno 1,7 miliona dinara

Za sanaciju osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi izdvojeno 1,7 miliona dinara

osmatracnica_tvrdjava_18052015

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojila 1,7 miliona dinara za sanaciju viseće osmatračnice i ugaonih delova bastiona Marije Terezije na Petrovaradinskoj tvrđavi. U saopštenju Uprave se navodi da se dodeljenim sredstvima preko konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture pruža podrška Novom Sadu da očuva i održi kulturno-istorijski spomenik prvorazrednog značaja.
Osmatračnica, koja je poslednji put rekonstruisana 1952. godine, predstavlja najistureniju tačku tvrđave i kao takva je veoma atraktivna za sve posetioce. Tokom radova na rekonstrukciji pešačkih staza gornje tvrđave u toku 2008. godine, demontirani su gornji delovi viseće osmatračnice usled opasnosti da se sruši. Nakon uklanjanja nestabilnih delova sklopa, otvor u zidu je zazidan, radovi na stazama završeni, ali osmatračnica nije sanirana.
Uprava za kapitalna ulaganja navodi da će realizacijom ovog projekta, biti uklonjena potencijalna opasnost od urušavanja i povećana bezbednost za brojne posetioce Petrovaradinske tvrđave.

Autor i foto: 021.rs