Početna Gradske teme Za sedam meseci preminuo 91 Novosađanin zaražen koronom

Za sedam meseci preminuo 91 Novosađanin zaražen koronom

0

Troškovi sahrane 91 Novosađanina plaćeni su iz gradskog budžeta od početka epidemije virusa korona u Srbiji u martu.

U Gradskoj upravi ne mogu da potvrde da je to tačan broj preminulih od ove zarazne bolesti, ali su potvrdili da je u svim ovim slučajevima isplaćeno po 100.000 dinara porodicama koje su se preko “Lisja” prijavile za pokrivanje troškova.

Ovaj broj preminulih Novosađana je znatan jer se do sada iz poluzvaničnih podataka iz juna i jula znalo da je u Novom Sadu preminulo oko tridesetak zaraženih koronom. Naime, vrh pokrajinske vlasti je početkom avgusta dao poslednji zvanični podatak o broju preminulih, a to je bilo 120 na teritoriji cele Vojvodine.

Prema zvaničnim podacima sa sajta Covid19, do sada je u Srbiji preminulo 744 ljudi zaraženih koronom, što bi značilo da je svaki osmi preminuli Novosađanin.

Ipak, ovi podaci o ukupnom broju preminulih u Srbiji su upitni jer vlast od marta nije transparentna u objavljivalnju informacija o epidemiji virusa virusa. Ovo se posebno vidi iz toga što do danas nije objašnjena razlika u podacima do kojih je došao BIRN (Balkanska istraživačka novinarska mreža) koja je utvrdila da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona preminula 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Trenutni broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

Institut za javno zdravlje Vojvodine nakon nedelju dana objavio nove podatke za Novi Sad i pokrajinu kada su u pitanju oboleli od Covid-19.

Kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u odnosu na prethodnu nedelju uočava se trend pada broja obolelih i registrovanih slučajeva.

“U ovom trenutku je 260 aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine, upola manje nego prošle nedelje. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 95, ali i u ovom slučaju se radi o značajnom smanjenju”, navodi Institu uz ocenu da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

Aktivni slučajevi su prisutni u 36 od 45 opština u Vojvodini, a u 24 opštine je prisutno manje od pet aktivnih slučajeva.

Tokom prethodne tri nedelje na teritoriji Vojvodine došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni epidemijski talas. Dnevni broj registrovanih slučajeva se kreće u rasponu od tri do 14. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo.

Registrovani su pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta. Obolevanje dece je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja. Nije registrovano prenošenje obolenja među decom u školskim uslovima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay