Početna Gradske teme Za Uskrs policijski čas od petka u 17 do utorka u pet...

Za Uskrs policijski čas od petka u 17 do utorka u pet časova

Zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa trajaće od petka, 17. aprila, u 17 časova do utorka, 21. aprila, u pet časova.

Kako prenose mediji, Vlada Srbije i Krizni štab odlučili su da imamo početak policijskog časa od proteklog vikenda, ali sa utorkom, pa će građani ostati u svojim domovima biti ukupno 84 sata.

Navodi se da ova odluka nije bila nimalo laka, s obzirom na to da je Vaskrs u nedelju 19. aprila i na stav Sinoda Srpske pravoslavne crkve da bi trebalo ukinuti policijski čas na najveći hrišćanski praznik.

Međutim stav struke, epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba ostao je nepromenjen, odnosno da zabranu kretanja ne treba nipošto ukidati, i da je treba pojačati zbog nemara i neodgovornosti pojedinaca kao i opasnosti od zaražavanja većeg broja ljudi kao u Nišu.

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je sinoć da je struka jednoglasna po pitanju molbe SPC da se vernicima omogući kretanje za Vaskrs, navodeći da su oni još pre mesec dana istakli da se svako okupljanje koje omogućava bliski kontakt procenjuje kao rizično.

Kisić Tepavčević je navela da je takva tvrdnja nepopularna, jer se vernici svake godine raduju Vaskrsu, međutim, sada je, kako je istekla, prioritet da se sačuvaju životi i da se spreči infekcija.

– Ovaj Vaskrs jeste drugačiji, ali je specifična situacija, jer svi imamo zajedničkog neprijatelja i moramo učiniti sve da on nestane što pre – rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Navodeći da je bilo reči ranije da će “špic” obolelih biti za Vaskrs, Kisić Tepavčević je objasnila da taj rizik u odnosu na period kada se o tome govorilo jeste smanjen, jer je fluktuacija građana smanjena, odnosno sada se u zemlju vraćaju oni koje država dovozi.

– Jeste u tom smislu je smanjen rizik, ali moramo se ponašati odgovorno. Videli smo šta se dešava kada za trenutak popusti pažnja. Ne treba da pokvarimo sve što smo marljivo gradili dovođenjem u rizične kontakte – rekla je ona.

Kisić Tepavčeivć je poručila da svi treba da uložimo maksimalan napor i da se vratimo u normalne životne tokove.

Što se tiče naših najstarijih građana, oni će moći od sledeće nedelje da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno pola sata i najdalje 300 metara od kuće, saopštio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ljudi, penzioneri, gube strpljenje i teško im je, ali smo bili uspešni jer smo njihove živote sačuvali. U prethodnom vikendu izašlo je da kupuje oko 9,5 odsto penzionera. Najveći deo penzionera razumeo je mere – kazao je Vučić gostujući u Dnevniku 2 na RTS-u.

– Ideja je da izdvojimo u tri dana osam sati za penzionere. Moramo da odvojimo osam ili šest sati i da kažemo da maksimalno mogu pola sata i do 300 metara od kuće – rekao je Vučić i dodao da će im biti obezbeđene hirurške ili epidemiološke maske.

Predsednik je kazao i da će roditelji sa decom koja imaju zastoje u razvoju moći tokom bilo kog dela dana da izađu napolje, a ne samo u terminu od 18 do 20 časova kako je to ranije juče bilo najavljeno.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay