Početna Gradske teme Za vikend počinje festival folklora “Dunav dance”!

Za vikend počinje festival folklora “Dunav dance”!

dunav dance

Internacionalni festival folklora Dunavskog regiona “Dunav dance” se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i održaće se od 5. do 9. jula 2015. godine.
Festival će biti otvoren 5. jula u 20h na platou kod studentske fontane u Kampusu novosadskog Univerziteta, čime se obeležava i manifestacija “Dani kulture na Univerzitetu“ koja se odžava petu godinu za redom. Tog dana će se predstaviti renomirane sekcije i ansambli AKUD-a “Sonja Marinković“. U ponedeljak 5. jula i utorak 6. jula program će biti održan u Odžacima i Apatinu.

U četiri dana posetioci će uživati u tradicionalnoj igri, nastupima i koncertima u tri različita grada u Novom Sadu, Odžacima i Apatinu. Na festivalu učestvuju kulturna društva iz četiri zemlje regiona Bugarske, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, koja će u okviru ovog festivala predstaviti svoj bogat folklorni program.

Na konferenciji je predstavljen kulturno-umetnički program festivala kao i rad AKUD-a Sonja Marinković čime je ukazano na kulturno – umetničko akademsko stvaralaštvo kao važan deo studenstkog standarda.

Jovana Jovancevic

Festival “Dunav dance“ je osmišljen kao vid promocije multikulturalnosti dunavskog regiona. Zamisao organizatora je bila da se u Novom Sadu okupe mladi ljudi oko zajedničke ideje širenja kulture i umetnosti na kreativan način, kao i da afirmiše saradnju i zajedništvo mlađih generacija, rekla je organizator festivala Jovana Jovančević.
AKUD „Sonja Marinković“, koji je domaćin ove manifestacije, ima dugu tradiciju u očuvanju kulturne baštine tradicionalne igre. Osnovano je 1962. godine, a u radu sa polaznicima rade stučni kadrovi. Sonja ima dvanaest sekcija koje pohađaju preko hiljadu polaznika. Ovo folklorno društvo je priznato od strane sugrađana, a sve to je rezultat mukotrpnog rada umetničkih celina, koje su često odlikovane zlatnim plaketama na stranim i domaćim festivalima objasnio je v.d. direktor AKUD-a Sonja Marinković Vojislav Vuković.

Vojislav Vukovic

Svi ansambli koji će se predstaviti na „Dunav Dance“ festivalu imaju dugu tradiciju postojanja, preko 50 godina, i iza sebe imaju priznat rad, promociju i afirmaciju narodnog stvaralaštva što je bio glavni kriteriju pri izboru učesnika festivala.

Organizator je najavio bogat kulturno-umetnički program. Svi ljubitelji folklora imaće priliku da uživaju u svečanim defilejima. Usredu 8. jula u 20h biće organizovano svečano zatvaranje festivala na glavnom platou Štranda i svi prisutni će moći da uživaju u odličnom zvuku domaće i strane muzike benda “Paket aranžman“, čiji solista je i član AKUD-a Sonja Marinković.

Ovaj festival je važan zato što će doprineti u kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Ulaz za svako festivalsko veče biće besplatan.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs