Za vikend počinje festival folklora “Dunav dance”!

Za vikend počinje festival folklora “Dunav dance”!

SHARE

dunav dance

Internacionalni festival folklora Dunavskog regiona “Dunav dance” se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i održaće se od 5. do 9. jula 2015. godine.
Festival će biti otvoren 5. jula u 20h na platou kod studentske fontane u Kampusu novosadskog Univerziteta, čime se obeležava i manifestacija “Dani kulture na Univerzitetu“ koja se odžava petu godinu za redom. Tog dana će se predstaviti renomirane sekcije i ansambli AKUD-a “Sonja Marinković“. U ponedeljak 5. jula i utorak 6. jula program će biti održan u Odžacima i Apatinu.

U četiri dana posetioci će uživati u tradicionalnoj igri, nastupima i koncertima u tri različita grada u Novom Sadu, Odžacima i Apatinu. Na festivalu učestvuju kulturna društva iz četiri zemlje regiona Bugarske, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, koja će u okviru ovog festivala predstaviti svoj bogat folklorni program.

Na konferenciji je predstavljen kulturno-umetnički program festivala kao i rad AKUD-a Sonja Marinković čime je ukazano na kulturno – umetničko akademsko stvaralaštvo kao važan deo studenstkog standarda.

Jovana Jovancevic

Festival “Dunav dance“ je osmišljen kao vid promocije multikulturalnosti dunavskog regiona. Zamisao organizatora je bila da se u Novom Sadu okupe mladi ljudi oko zajedničke ideje širenja kulture i umetnosti na kreativan način, kao i da afirmiše saradnju i zajedništvo mlađih generacija, rekla je organizator festivala Jovana Jovančević.
AKUD „Sonja Marinković“, koji je domaćin ove manifestacije, ima dugu tradiciju u očuvanju kulturne baštine tradicionalne igre. Osnovano je 1962. godine, a u radu sa polaznicima rade stučni kadrovi. Sonja ima dvanaest sekcija koje pohađaju preko hiljadu polaznika. Ovo folklorno društvo je priznato od strane sugrađana, a sve to je rezultat mukotrpnog rada umetničkih celina, koje su često odlikovane zlatnim plaketama na stranim i domaćim festivalima objasnio je v.d. direktor AKUD-a Sonja Marinković Vojislav Vuković.

Vojislav Vukovic

Svi ansambli koji će se predstaviti na „Dunav Dance“ festivalu imaju dugu tradiciju postojanja, preko 50 godina, i iza sebe imaju priznat rad, promociju i afirmaciju narodnog stvaralaštva što je bio glavni kriteriju pri izboru učesnika festivala.

Organizator je najavio bogat kulturno-umetnički program. Svi ljubitelji folklora imaće priliku da uživaju u svečanim defilejima. Usredu 8. jula u 20h biće organizovano svečano zatvaranje festivala na glavnom platou Štranda i svi prisutni će moći da uživaju u odličnom zvuku domaće i strane muzike benda “Paket aranžman“, čiji solista je i član AKUD-a Sonja Marinković.

Ovaj festival je važan zato što će doprineti u kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Ulaz za svako festivalsko veče biće besplatan.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR