Početna Gradske teme Zabeležen rekordan broj osoba sa HIV-om

Zabeležen rekordan broj osoba sa HIV-om

0

KCV

U Novom Sadu je u toku ove godine otkriven rekordan broj osoba koje žive sa HIV-om, njih 38. Oko trećine novootkrivenih pacijenata nalazi se u fazi AIDS-a odosno poodmakle HIV infekcije. Većina pacijenata otkrivena je u toku ispitivanja i lečenja drugih bolesti, dok je samo manji broj otkriven putem samoinicijativnog testiranja u centrima za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje, navode iz Kliničkog centra Vojvodine.

Trenutno se 250 pacijenata prati i leči na ovom Odseku za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu od 2008. godine na Odseku za HIV/AIDS prate se i leče se oboleli od HIV infekcije koji su sa teritorije cele Vojvodine. Odeljenje ima ambulantu i stacionarni deo.

Na Odseku rade tri lekara, jedna strukovna medicinska sestra i sedam medicinskih sestara tehničara. Lekovi za HIV infekciju prepisuju se od strane tri ovlašćena infektologa, a podižu u Apotekatskoj ustanovi Novi Sad. Lekova ima dovoljno i besplatni su za sve pacijente.

Autor: 021.rs