Početna Gradske teme Zahtevala poklone od poznatog glumca: Bivša pokrajinska službenica na sudu zbog ucena...

Zahtevala poklone od poznatog glumca: Bivša pokrajinska službenica na sudu zbog ucena i zloupotrebe položaja

visi_zgrada_700x

Novosađanka Slavica Lukovac (57), bivša službenica u Vladi Vojvodine, osumnjičena je da je primala mito od glumaca kako bi uradila posao koji joj je već bio u opisu.

Sudi joj se u Višem sudu, a juče je iznela svoju odbranu. Njoj se pripisuje da je od aprila 2012. godine do januara 2013, u svojstvu samostalnog stručnog saradnika za oblast kinematografije i pozorišnog stvaralaštva i na sličnim poslovima u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu zahtevala poklon i novac i primila pare da u okviru svog službenog ovalašćenja obavi neki posao. Među oštećenima su poznata imena iz sveta domaćeg filma, između ostalih Mirjana Karanović i Branislav Trifunović, koji su dali izjave.

Ja nisam bila službeno lice koje odlučuje ko će dobiti pare i kada i nisam mogla da stavim predmet u fioku. Ništa nije zavisilo od mene. Osetila sam slobodu da tražim pozajmicu, ali ja nisam mogla da ucenjujem u smislu da nekome kažem da neće dobiti pare za projekat ako mi ne daju mito. Živim s bolesnom i starom majkom od njene male penzije. Glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović su znali da ja nisam službeno lice koje odlučuje o tome ko će dobiti pare i kada – rekla je Slavica Lukovac, iznoseći odbranu pred izmenjenim većem, kojim sada predsedava sudija Tamara Radović.

Ona je potom navela da je u pomenutom periodu bila u teškoj situaciji – imala je dva velika kredita, pa je tražila pozajmice i imala nameru da vrati novac:

Ostala sam bez posla koji sam radila 14 godina. Nisam vezivala pozajmicu za projekat, a radila sam za to vreme na oko 500 filmova. Imala sam nameru da refinansiram kredit i vratim pare.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da je 2012. godine, kada je došao u sekretarijat, čuo da je bilo problema s nekim zaposlenima i primedbi još u vreme njegovog prethodnika, ali da ne postoje pismeni tragovi o tome.

Kazao sam da ne mogu da reagujem na ‘rekla-kazala’, ali i da ne želim da dozvolim da se stvari odvijaju bez moje kontrole. Prošlo je dosta vremena od tada, a po nekim verzijama, ona je tražila određene usluge, materijalne ili druge, ne sećam se. Mogao bih da pogrešim, ali mislim da su mi tada rekli da nije isključeno da je tražila od gospođe Dragin, gospođe Karanović i gospodina Trifunovića. Uskoro je stigla informacija o novim primedbama pa sam preko nadležnih službi tražio da se to ispita. Došli su inspektori policije, zamolio sam ih da istražuju ‘u tišini’. Oni su tako i uradili, a to je rezultiralo ovim postupkom – kazao je Grujić. Kako prenosi “Dnevnik”, on je dodao da je, u međuvremenu, Slavica Lukovac prebačena na drugo radno mesto s istom platom.

Svedok Dragan Srećkov, bivši pomoćnik sekretara i neposredni rukovodilac okrivljenoj, ostao je pri izjavi datoj u istrazi kada je naveo da je ona u okviru svojih ovlašćenja radila pripremu tekstova konkursnih prijava za dodelu novca, obrađivala prijave, pripremala sednice konkursne komisije, a nakon što bi komisija donela odluku o tome kojim projektima se dodeljuje novac, pripremala je odgovarajuća rešenja i ugovore.

On je naveo da ona nije bila u situaciji da utiče na odluku komisije o dodeli novca, ali je mogla uticati na dinamiku isplate odobrenog novca i to je, po njegovoj oceni, imala teoretski mogućnosti da učini na tri načina, ali samo na po nekoliko nekoliko dana, pretvarajući se da može da utiče na odluke koje je prethodno mogla da vidi.

Branislav Trifunović: Zahtevala novac, parfeme, lančiće

Glumac Branislav Trifunović je u istrazi kazao da ga je okrivljena pre nego što je isplaćen novac nadležnog sekretarijata za film “Odumiranje” kontaktirala u više navrata, tražeći poklone, zlatne lančiće, parfeme, novac.

Trifunović je izjavio da je prvo tražila 10.000 dinara, zatim 20.000, a onda 30.000 dinara, govoreći da je ona svoj deo posla uradila i zato smatra da treba da dobije neki poklon. Kroz razgovore mu je stavljala do znanja da novac može da izvesno vreme zadrži i ne uplati na račun producentske kuće, dok joj ne da poklone koje je zahtevala.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 6. jun.

Izvor: Dnevnik
Foto: 021.rs