Početna Gradske teme Zamena starog papira za sadnice na Novosadskom proleću

Zamena starog papira za sadnice na Novosadskom proleću

U okviru manifestacije Novosadsko proleće i ove godine će biti moguće da se stari papir zameni za sadnice cveća ili drveća.

Svi koji budu želeli od 21. do 23. marta moći će na prvom spratu Spensa, u blizini Gradske kafane, na štandu “Inženjera zaštite životne sredine” da za 10 kilograma starog papira dobiju sadnicu cveća, a za 60 kilograma, sadnicu drveta.

Kako za 021 kaže Igor Jezdimirović iz “Inženjera zaštite životne sredine” na ovaj način ova organizacija želi da podrži akcije sadnje i ukaže na problem koji postoji u Vojvodini, a to je nedovoljna pošumljenost i nedovoljno zelenih površina.

“S druge strane, želimo da ukažemo i na problem nedovoljne reciklaže i uništavanja resursa kao što je stari papir”, kaže Jezdimirović.

Naime, papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče šest stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Na štandu “Inženjera zaštite životne sredine” moći će da se dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i doprinesemo njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Novosadsko proleće održaće se po 29. put na Spensu, a u okviru manifestacije biće održane i razne radionice i predavanja, kao i programi za decu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay