Početna Gradske teme Zamena stolarije uskoro i za Novosađane: Više od 60 miliona za ovu...

Zamena stolarije uskoro i za Novosađane: Više od 60 miliona za ovu meru energetske efikasnosti

0

Novosađani će ove godine imati priliku da dobiju subvenciju za unapređenje energetske efikasnosti u svojim stanovima i kućama, što se odnosi na zamenu stolarije i druge mere.

Grad Novi Sad dobio je 33 miliona dinara na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike za finansiranje programa energetske efikasnosti sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova jedinica lokalne samouprave.

Za razliku od prošle godine, kad je Grad propustio priliku da konkuriše i time pomogne građanima da ulože u energetsku efikasnost, ove godine je Novi Sad dobio među većim iznosima – ukupno 33 miliona dinara.

PROČITAJ JOŠ
U narednom periodu konkurs za solarne panele u Novom Sadu, bira se izvođač radova
U narednom periodu konkurs za solarne panele u Novom Sadu, bira se izvođač radova
Objavljen poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije, nakon toga poziv građanima
Objavljen poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije, nakon toga poziv građanima
Krajem januara nova prilika da i Novosađani dobiju subvencije za zamenu stolarije
Krajem januara nova prilika da i Novosađani dobiju subvencije za zamenu stolarije
Budući da je konkurs podrazumevao spremnost jedinica lokalne samouprave da izdvoje isto toliko novca koliko potražuju od Ministarstva, u kasi Grada biće 66 miliona dinara za ovu meru.

Novac su dobile i manje opštine oko Novog Sada. Beočin je dobio 3,5 miliona, Temerin šest miliona, Irig dva miliona, a Sremski Karlovci milion i po dinara.

Na konkurs vredan milijardu i 38 miliona dinara stigla je 151 uredna prijava.

Grad Novi Sad sad treba da uredi podelu ovog novca. Ono što je sigurno je da će uslediti odabir firmi koje će izvoditi sve radove, a da će građani imati priliku da predstave svoje zamisli za unapređenje domova, da dobiju predračun za radove, uplate 50 odsto iznosa radova i potom se prelazi na izvođenje radova.

Mera, dakle, podrazumeva učešće građana u iznosu najmanje 50 odsto vrednosti radova koje je neophodno izvesti.

Šta će se finansirati?

Mogućnosti su ulaganja u: unapređenje termičkog omotača zgrade, odnosno elemenata zgrade koji razdvajaju unutrašnji grejani prostor od spoljašnjeg prostora i negrejanog prostora zgrade putem zamene spoljnih prozora i vrata, uključujući prateću opremu za prozore i vrata; postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača; zamenu kotlova; zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora; ugradnju cirkularnih pumpi; izgradnju termostatskih ventila; ugradnju toplotnih pumpi; zamenu i ugradnju sistema za klimatizaciju; zamenu svetiljki; ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode; ugradnju solarnih panela i druge mere.

Grad Novi Sad i ministarstvo potpisuju ugovor o finansiranju, a Grad će potom tražiti izvođače radova i potraživati novac od ministarstva na osnovu izvršenih radova. Uslediće isplata novca izvođačima radova.

Prijava za subvenciju će teći direktnim javljanjem zainteresovanih građana. Građani će se obraćati izabranim privrednim subjektima za stručnu pomoć oko radova i od njih će dobijati predračune za radove, a koje će zatim prilagati uz prijavu na javni poziv Grada. Detalje će naknadno saopštiti Grad.

Inače, osim zamene stolarije, Grad Novi Sad dobio je ove godine novac i za ugradnju solarnih panela kao izdvojenu, zasebnu meru unapređenja energetske efikasnosti za građane. Uskoro bi trebalo da bude objavljeno koja firma će ugrađivati solarne panele.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay