Početna Gradske teme Zapušteni dimnjaci – pretnja požarom

Zapušteni dimnjaci – pretnja požarom

Tokom grejne sezone, vatrogasci, gotovo po pravilu, najviše posla imaju na gašenju požara u dimnjacima. To saznaje “RTV” u novosadskoj vatrogasno-spasilačkoj brigadi.

Kako objašnjavaju iz brigade, glavni uzroci požara najčešće su neadekvatno održavani odžaci.

Od početka grejne sezone, novosadski vatrogasci gasili su 38 dimnjaka, a u tim požarima bilo je i povređenih. Kako kažu u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi, u narednom periodu očekuju još sličnih situacija.

– Već od početka ove sezone smo krenuli, tako da kažem, sa jednim velikim brojem požara na dimovodnim kanalima. Moram prvo da reći da je postupak kako dolazi do požara na taj način što se čađ, odnosno ugljenik, taloži na zidove dimovosnih kanala, dolazi do njegove upale i tada se razvijaju veoma visoke temperature. Temperatura koja se razvija u dimnjaku je čak do 1.000 stepeni – kaže Stojan Milovac, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Novi Sad.

Osim širenja vatre, posebno u starijim objektima, prilikom požara u dimnjaku postoji i opasnost od trovanja ugljen-monoksidom.

Ono što je važno, jeste da vatru u dimnjaku nikako ne gasite vodom, jer tada dolazi do momentalnog stvaranja vodene pare veoma visoke temperature, a može da dođe i urušavanja odžaka. U svakom slučaju, sve to može da se spreči redovnim održavanjem dimovodnih konstrukcija.

– Ono što sami građani treba da rade, to je da preventivno čiste svoje dimovodne kanale, ali ne samo da čiste nego da se radi jedna vrsta vizuelnog pregleda stanja tog dimovodnog kanala. Nije dovoljno da je dimnjak čist, potrebno je da je funkcionalan, ispravan, da je apsolutno spreman za korišćenje – napominje on.

Kako bi se rizik od izbijanja požara u dimnjacima sveo na minimum, poželjno je da o odžacima, i u stambenim i poslovnim objetkima, vode računa stručne službe.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay