Početna Gradske teme “Zastani i zapazi”: Upoznajte Novi Sad kroz fotografiju

“Zastani i zapazi”: Upoznajte Novi Sad kroz fotografiju

izlozba1

U četvrtak, 7. maja otvorena je interaktivna, participativna i edukativna izložba Stop’n’spot (Zastani i zapazi) u Katoličkoj porti, u Novom Sadu koja će biti postavljena do 15. maja. Reč je o projektu koji se sprovodi u okviru priprema našeg grada za podnošenje kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Ova izložba pruža posetiocima jedan novi doživljaj Novog Sada, kao i nov i zanimljiv način upoznavanja njegove prošlosti i istorije. Fotografije nalik stripovima oživljavaju manje poznate ili zaboravljene priče, legende, misterije, znamenitosti, zanimljive činjenice i skrivene čari Novog Sada.
Projekat Zastani i zapazi je nastao na letnjoj školi za menadžment i umetnost koju je prošle godine organizovao Dunavski biro u Ulmu, u Republici Nemačkoj. Autor projekta je Aleksandra Stajić koja je osvojila je nagradu Gete instituta, u vidu finansijske podrške realizaciji ovog projekta.

izlozba
Zahvaljujući QR kodovima na fotografijama, svaki prolaznik ima priliku da pristupi sajtu, gde se mogu pročitati opširnije informacije o fotografisanim mestima, ali i mogućnost da stupe u kontakt sa drugim sugrađanima i da zajedno započnu “zaboravljenu turu” Novim Sadom. Ono što je posebno interesantno – građani imaju mogućnost da dopune informacije svojim uspomenama i sećanjima, koje ih vezuju za određeno fotografisano mesto, ali i da predlaže buduće zaboravljene novosadske lokacije.

izlozba2
Projekat je, sam po sebi, svojevrsna gradska i virtuelna tura, koja prikazuje kulturno-istorijsko bogatstvo Novog Sada, koje je manje poznato, nedovoljno promovisano, zaboravljeno ili potcenjeno. Ova je tura početak najznačajnijeg puta upoznavanja sopstvenih vrednosti, ne samo da bismo ih postali svesni, nego da bismo naučili da ih delimo, odnosno kako bismo ih na prigodan način predstavili Evropi. Ona prikazuje grad kao mali-veliki grad za koji mnogi veruju da im je u potpunosti poznat, a u sebi krije urbane kulturne, istorijske i arhitektonske doživljaje. Ona doprinosi da se ova mesta i mnoga druga svojom promocijom čvršće ugrade u lokalni identitet grada i njegovih građana.
Projekat je zamišljen kao edukativni i participativni program, koji poziva građane da se aktivno uključe, ne samo istražujući lokacije koje su prikazane već i dopunjujući ga svojim saznanjima, iskustvima, utiscima, pričama i uspomenama o istim. Na taj način, deleći informacije i znanje, građani imaju priliku da se kroz interakciju upoznaju i obrazuju jedni druge. Projekat je otvoren za posetioce svakoga dana od 9 do 21 čas.

Autor i foto: NsHronika.rs