Početna Gradske teme Zastarela oprema pravi redove za zamenu starih zdravstvenih knjižica!

Zastarela oprema pravi redove za zamenu starih zdravstvenih knjižica!

Iako je najavljeno da će proces zamene starih zdravstvenih knjižica novim, elektronskim zdravstvenim karticama trajati najkasnije do juna ove godine, redovi ispred šaltera Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu pokazuju da mnogi i dalje nemaju ovaj novi dokument.

Zbog velike gužve i prijavljivanja u poslednji trenutak, kažu u RFZO, proces izrade zdravstvenih kartica kasni, a oni koji imaju zakazane preglede ili moraju kod lekara, a još uvek imaju staru zdravstvenu knjižicu s isteklim rokom važenja, moraju u Socijalno po potvrdu da su im uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Novosadska filijala kapije otvara u 7.30, a prvi korisnici staju u red već u pola pet. Do otvaranja šaltera ispred Filijale RFZO formira se dugačka kolona, a ništa bolje nije ni u šalter sali, u koju uđu kad dobiju papirić s rednim brojem. Od deset šaltera, protekle nedelje pre podne radila su samo tri, službenik na četvrtom šalteru bio je zauzet raspakivanjem pristiglih zdravstvenih kartica, a na pitanje otkud tolika gužva i zašto se na promenu reda čeka i deset minuta, službenici sležu ramenima.

Oni hrabriji kažu da ih najviše izdaje oprema, stara 25 godina, te sistem često “puca”, pa proste procedure umeju da potraju i nekoliko minuta, što sve usporava rad. Ne pomaže ni činjenica da je deo radnika na prošlogodišnjem godišnjem odmoru, neki su na bolovanju, a neki su, kažu službenici, dobili i otkaz “jer ih je previše zaposlenih u RFZO”.

Od deset šaltera, protekle nedelje pre podne radila su samo tri, službenik na četvrtom šalteru bio je zauzet raspakivanjem pristiglih zdravstvenih kartica, a na pitanje otkud tolika gužva i zašto se na promenu reda čeka i deset minuta, službenici sležu ramenima

Do 17. maja ove godine podneto je ukupno 6.324.035 zahteva. Savetnik za informisanje direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić kaže da imamo oko 6.800.000 osiguranika, što znači da još oko pola miliona građana nije podnelo zahteve za izradu novih zdravstvenih knjižica.

Apelujemo na osiguranike koji još nisu podneli zahtev za izdavanje nove kartice, da to urade. Do sada je od 6.826.231 osiguranika, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nisu uručene. U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica – rekao je Velikić.

Zahtevi za izdavanje novih knjižica mogu da se podnose i dalje, a Velikić kaže da to može da se učini na šalterima RFZO, šalterima Pošta Srbije ili uz pomoć portala Euprave. Neophodna dokumentacija i način predaje, zavise od vrste ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, o čemu osiguranici mogu detaljno da se informišu na sajtu RFZO.

Osiguranici mogu na dva načina da provere da li im je gotova nova knjižica, odnosno kartica zdravstvenog osiguranja. Odlaskom na neki od šaltera RFZO ili daleko jednostavnije i komfornije, na sajtu RFZO uz pomoć aplikacije “Proveri”.

Ukucavanjem jedinstvenog LBO broja, i pritiskom na klik, na ekranu će se pojaviti informacija o tome da li je kartica urađena. Mnogi se, međutim, žale na ovu uslugu, ističući da se podaci ne ažuriraju redovno, te da su mnoge kartice na šalterima, iako na sajtu RFZO piše da su još u izradi.

Izvor: Dnevnik

Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here