Početna Gradske teme Zašto Novosađani i dalje plaćaju dimničarinu?

Zašto Novosađani i dalje plaćaju dimničarinu?

odzacari1

Pravnica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Jovanka Nikolić izjavila je da bi “dimničarina” u Novom Sadu trebalo da se naplaćuje samo onim građanima koji imaju odžake, a ne svima, kao što je slučaj još od 2013. godine.

“Na osnovu Odluke o dimničarskim uslugama, ona bi trebalo da se naplaćuje samo građanima i firmama u čijim objektima se nalaze dimnjaci, rezervni dimnjaci, ložišni uređaji, kao i ventilacioni kanali i uređaji”, kazala je ona.

Dodala je da je davalac usluga bio dužan da prvo sakupi podatke o broju korisnika, što nije urađeno. Usluge dimničara građanima pruža Javno komunalno preduzeće “Stan”, koje u ovoj godini planira da na ime “dimničarine” prikupi 93 miliona dinara, od ukupno 100 miliona dinara prihoda.

Odlukom Skupštine grada od 13. juna 2013. godine uređeni su uslovi i način obavljanja dimničarskih usluga, kao i prava i obaveze JKP “Stan” kao preduzeća koje jedino obavlja takve usluge na teritoriji Novog Sada i okoline, i to za blizu 170.000 domaćinstava i lokala. Odgovorni u JKP “Stan” nedavno su kazali da 28 radnika Dimničarske službe dva puta godišnje obavezno čisti dimnjake po gradu, a dolaze i na poziv.

Iz “Stana” su tada rekli i da svakodnevno imaju desetak poziva i da su od uvođenja ove usluge “gotovo sve dimnjake u gradu očistili”. Gradski odbor Srpske radikalne stranke (SRS) podneo je krajem novembra 2013. inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o dimničarskim uslugama koju je donela Skupština grada, ali taj sud još nije odlučio o tome. SRS je tada naveo da više od četiri petine potrošača na teritoriji grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara i ocenio da je potpuno iluzorno da im se naplaćuje “dimničarina”. Demokratska stranka je u novembru 2013. godine prikupila i 3.000 potpisa na peticiju za ukidanje “dimničarine”.

Lokalna samouprava po zakonu ima pravo da uvede odžačarinu, ali je problem način naplaćivanja. Usluga dimničarine se od prošlog novembra i dalje naplaćuje svima i to jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora. Prema zvaničnim podacima “Informatike”, u Novom Sadu postoji nešto više od 9,2 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, što znači da se za toliko puni kasa “Stana”. Dimničarske usluge mogu koristiti svi građani Novog Sada i prigradskih naselja.

Izvor: 021.rs, Beta