Početna Gradske teme Zavod za urbanizam neregularno nabavljao službene automobile

Zavod za urbanizam neregularno nabavljao službene automobile

zavod_za_urb_vojvodineDržavna revizorska institucija tokom kontrole poslovanje Zavoda za urbanizam Vojvodine utvrdila je više nepravilnosti, vezanih pre svega za nezakonito sprovođenje postupka javnih nabavki.Taj zavod je, kako se precizira u izveštaju inspektora DRI, u 14 takvih postupaka ukupne vrednosti od oko 16 miliona dinara, zahtevao dodatne uslove koji su, neopravdano, diskriminisali pojedine ponuđače. Ovi postupci vezani su za nabavku službenih automobila i računarske opreme.

“Kod nabavke računara diskriminatorski uslovi su išli dotle da je od ponuđača traženo da poslovni prostor u kojem rade imaju u svom vlasništvu, a ne u zakupu, što se inače od njih ne traži ni kada se registruju u APR”, navodi se, uz ostalo, u izveštaju DRI.

Od ponuđača se, sa očiglednom namerom da u postupku javnih nabavki budu eliminisani, takođe suprotno zakonu tražilo da imaju i najmanje dva zaposlena na neodređeno, odnosno da nemaju zaposlene na određeno vreme. Pokrajinski Zavod za urbanizam je, otkrila je kontrola DRI, zakon prekršio i tako što je urbanističke i prostorne planove, izrađene za potrebe nekih opština u 2013. i ranijim godinama, fakturisao tek u 2014. Tako je ovo pokrajinsko javno preuzeće u 2013. godini ostalo bez prihoda većeg od 40 miliona dinara.

Konačno, Zavod je, opet suprotno zakonu, a na sopstvenu štetu, preduzeća koja je, posle tendera, angažovao za održavanje prostorija, uslovio da radnicima koji obavljaju te poslove isplati zaradu za 30 procenata veću od zakonom predviđene minimalne zarade.

Za to povećanje su, naravno, porasli i troškovi Zavoda za održavanje prostorija, a sam postupak javnih nabavki koji treba da rezultira najjeftinijom ponudom je, konstatuje se u izveštaju DRI, praktično obesmišljen.

Neprvilnost je i to što DRI nije sa sigurnošću mogla da utvrdi da li su 1.423 sata prekovremenog rada krajem 2014. u Zavodu zaista i odrađena. U rešenjima za to, kako se navodi, nema ni razloga prekovremenog rada, ni naloga, ni evidencije prekovremenog rada. Za njega je, ipak, isplaćeno 1,8 miliona.

Autor: 021