Početna Gradske teme Završen “Biciklana fest”

Završen “Biciklana fest”

bici-buvljak-a-jpg

Treći “Biciklana fest” završen je juče u Novom Sadu razmenom biciklističke opreme na bici-buvljaku, radionicom pravljenja bicikla od recikliranih delova i prezentacijom takmičarske igre “bike polo”.
Festival, realizovan u dvorištu Hotela “Vojvodina” u Novom Sadu u organizaciji Novosadske biciklističke inicijative, posetilo je za tri dana oko 1000 ljudi, koji su aktivno učestvovali u brojnim radionicama i diskusijama, oprobali se u nekoliko igara i sportova, uživali u muzici i imali prilike da pronađu i razmene delove, opremu i zanimljive sitnice vezane za bicikl.

Razgovori posvećeni širenju ideja biciklizma okupili su aktivisti i aktivistkinje iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i poznatih biciklističkih država poput Holandije i Francuske.

Neki od zaključaka su da je potrebno ne samo napraviti bezbedno okruženje za bicikiste oko škola, nego i rute do njih, na različite načine prići posebnim kategorijama mladih, edukovati decu o pravilima ponašanja u saobraćaju, ali i ohrabrivati njihove roditelje da im dopuste da voze bicikl, kaže se u saopštenju.

“Grad sa više bicikala je sigurniji grad. Ako u razvoju saobraćaja planiramo za najslabije – decu i uslove tokom zime, moći ćemo da proširimo ideje na celo društvo. Međutim, kada se radi o razvoju, kopiranje primera jednog grada poput Amsterdama nikad nije pravo rešenje”, rekao je holandski stručnjak za urbanizam i razvoj biciklizma Simon Fesard.

U okviru festivala održana je i diskusija posvećena razvoju biciklističke infrastrukture i saobraćaja u regionu i Novom Sadu, na kojoj je član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković naglasio je da je razvoj biciklizma bitan za Novi Sad, te da će Grad sanirati nedostatke na biciklističkim stazama, prenelli su organizatori.

Treći “Biciklana fest” delom je bio posvećen i modi – najstilizovaniji biciklisti i biciklistkinje dobili su poklone koji su izrađeni u okviru radionice “Bici kultura”.

Autor: RTV
Foto: Novosadska biciklistička inicijativa

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here