Početna Gradske teme Završen jubilarni 10. “Tamburica fest 2017”

Završen jubilarni 10. “Tamburica fest 2017”

Na Trgu slobode u Novom Sadu u noći između subote i nedelje, 24-25. juna, završen je 10. jubilarni svetski tamburaški festival “Tamburica fest”, zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi na kojem je od 20. juna nastupilo više od 600 izvođača iz osam zemalja.

Najbolji orkestar na ovogodišnjoj, izuzetno posećenoj smotri tamburaša, po odluci stručnog žirija u  kojem su bili  Franjo Batorek, Galina Subotin i Miro Marinković je “Gradski tamburaški orkestar Banja Luka”, kojem je pripala nagrada ‘gran pri’ “Tamburica festa”.Za najboljeg primaša proglašen je Danijel Meseljević iz Vinkovačkog orkestra “Šil dil daj”, za begešara, Marinko Pivković, iz subotičkog orkestra “Hajo” , a vokalni solista je Nino Veličkovski iz Kumanova.

Nagrada za umetnički izraz pripala je  orkestru “Šmartno” iz Slovenije a za inovativne domete, tamburašima iz Pančeva, “Vojvođanski san”. Specijalna nagrada publike, kao i nagrada za negovanje tamburaške tradicije, pripale su domaćinima, tamburaškim orkestrima “Romansa” i “Zorule” iz Novog Sada a nagrada za najlepšu novu pesmu orkestru “Biseri”.

Povodom jubilarnog festivala i 10 godina uspešne saradnje, posebno priznanje ppripalo je Kompaniji “Novosti”. Plaketu “Tamburica festa” i zahvalnicu Jovanki Simić, šefu dopisništva “Večernjih novosti” u Novom Sadu uručio je dr Jovan Pejčić, direktor festivala. Takođe priznanja su uručena i Dušanu Vlaoviću, generalnom direktoru novosadskog “Dnevnika”, Sonji Kokotović, direktorki programa RTV Vojvodina i Oliveri Kovačević, odgovornoj urednici zabavnog programa RTS. Nagrade su, pored direktora “Tamburica festa”, uručili i Jovan Adamov, umetnički direktor i Danilo Ninković, muzički urednik festivala.

Po ceremnoji dodele nagrada usledio je celovečernji koncert “Bajage i instruktora” koji su sjajnim nastupom stavili tačku na ovogodišnji, jubilarni festival. Naravno, Bajaga je svirku počeo rečima “Od Banata prema Sremu…”

Autor: NsHronika

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here