Početna Gradske teme Završen šesti protest “Jedan od pet miliona”, skupu se pridružili i studenti

Završen šesti protest “Jedan od pet miliona”, skupu se pridružili i studenti

Šesti protest “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” završen je na uglu ulice Žarka Zrenjanina i Bulevara Mihajla Pupina, a ovoga puta okupljenima na Pozorišnom trgu i šetnji su se pridružili studenti i građani Limana.

Okupljeni građani su, pre šetnje, na platou kod Srpskog narodnog pozorišta, a kasnije i kod Skupštine Grada potpisivali “Sporazum sa narodom”, dokument koji je veliki broj opozicionih partija i pokreta sastavio kako bi građanima ponudili sledeće: smenu vlasti, uvođenje nove demokratije, oslobađanje medija i druge promene.

Na platou kod Srpskog narodnog pozorišta okupljenima su se obratili glumac Milorad Kapor, prof. dr Čedomir Čupić i doc. dr Radivoje Jovović.

Kapor je ponovio pitanja upućena predsedniku Vučiću na prethodnim protestima, “Ko je ubio Olivera Ivanovića? Ko je ubio Dadu Vujasinović? Ko je ubio Staniku Gligorijević? Ko su kompletni idioti iz Savamale…” i rekao je da će ta pitanja nastavljati da postavlja i nakon što on ode sa vlasti, ali i kad dođu novi jer “lako je napraviti lovorov venac, ali teško je naći onog ko će ga nositi”.

Prof. dr Čedomir Čupić je istakao da je “najveća odgovornost na elitama znanja kao i na političkim elitama”.

– Sramota je ako profesori i naučnici nisu uz građane. Ne smeju da se zatvore u kabinete kao u mišje rupe – rekao je prof. dr Čupić.

Čupić je naglasio da je važno da se Novosađani okupljaju jer je Novi Sad severna Atina savremenog društva.

– Novi Sad i Vojvodina su dom svih građana, nezavisno od etničke, nacionalne i religijske pripadnosti. Antička Atina je mesto rođenja demokratije, a severna Atina je mesto koje zaslužuje da se demokratija i praktikuje. U ime toga ne treba više nikad omogućiti da je bez žestokog otpora zloupotrebi i uzurpira.

Čupić je rekao da je Novi Sad u svojoj istoriji imao velike duhovnike i znalce “koji su zadužili kompletan život u Srbiji”.

– Tu baštinu ne smete nikad zaboraviti. Ona je vaš teret. U ime toga tereta ne smete da odustajete nego da stalno budete ovde. Vas u Novom Sadu obavezao je i vaš veliki sugrađanin, pesnik Mika Antić, kada je na pitanje “Šta je to jedna horizontalna linija na kojoj se uzdiže jedna vertikalna” kantovski odgovorio “čovek u Vojvodini”. Čovek u Vojvodini je uspravan jer to od njega traži i priroda i čovečnost. On ne bi trebalo da bude sagnut. Treba da moćno živi moralni život i da njegovo oko i duh budu uprti prema zvezdanom nebu i da poziva na uspravnost – kazao je on.

Docent dr Radivoje Jovović rekao je da je naše društvo postalo pakao nasilja, iskorišćavanja i ponižavanja.

– Naše ulice nisu bezbedne, pune su nasilnika. Ljudima se ruše i spaljuju domovi. Naša radna mesta nisu bezbedna, jer se ovde ceni samo servilno klimanje glavom. Naša deca nisu bezbedna jer odrastaju u svetu pogrešnih uzora, u svetu u kom pametan čovek sve više ćuti, dok je fukara ta koja vodi glavnu reč. Želim da se probudim. Iz noćne more u kojoj se pametan i dobronameran proglašava naivcem, u kojoj se lopovi predstavljaju dobročiniteljima, a ratni zločinci imenuju za počasne predavače. Želim da prestanu da nas prljaju svojim neukusom, svojim napamet naučenim frazama, svojim “ali” posle zareza… želim da prestanu da nam potcenjuju inteligenciju – rekao je, između ostalog, dr Jovović.

Kako je istakao, ubeđen je da se vladajućem režimu bliži kraj.

– Ispravili smo kičmu i izašli na ulice, a režim zasigurno počinje da paniči. Zato i ne želim da trošim vaše vreme na priču o caru bez odela. Svi znamo ko je on. Želim da kao politikolog i kao građanin poručim opoziciji nešto o koracima koje bi trebalo preuzeti. Pročitao sam tekst sporazuma koji ste predložili. Podela vlasti, nezavisnost sudstva, antikoruptivne mere, lustracija! Dobar početak! Ali se mere za sprovođenje ovih predloga moraju detaljno obrazložiti. Nedostaje, takođe, dogovor o spoljnoj politici, decentralizaciji, o civilizacijskim vrednostima i tekovinama antifašizma, a nedostaje i važan dogovor o ekonomskoj reformi. Ovo društvo želi i radnička i socijalna prava, to ne smete zaboraviti! Ne sme se smetnuti s uma da je osnova Vučićevog režima eksploatacija našeg rada i dostojanstva – rekao je Jovović.

Posle skupa na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, okupljeni su krenuli u novu protestnu šetnju gradskim ulicama, sa nešto drugačijom rutom nego do sada.

Učesnici protesta su sa Pozorišnog trga krenuli Jevrejskom i Futoškom ulicom, pa onda skrenuli u Ulicu braće Ribnikar i dalje u Ulicu Maksima Gorkog i Stražilovsku, da bi šetnju okončali na raskrsnici Ulice Žarka Zrenjanina i Bulevara Mihajla Pupina.

Inače, protestu su se pridružili i studenti i građani Limana.

Studenti su se oko 17 časova okupili kod fontane ispred Studentskog doma “Slobodan Bajić”, odakle su Stražilovskom ulicom stigli do centra grada gde su se pridružili drugim učesnicima protesta. Kako su najavili studenti, ovako će se organizovati svakog petka.

Sledeći protest najavljen je za naredni petak, 1. mart.

Izvor: 021
Foto: 021